latinica  ћирилица
19/09/2017 |  18:49 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Вучић: Свијет се налази у опасној и компликованој ситуацији

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да се свијет данас налази у опасној и компликованој ситуацији, те да се у сједишту УН могло чути и "много тешких ријечи" у том контексту.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

Вучић је новинарима након обраћања америчког предсједника Доналда Трампа, који се фокусирао на земље које сматра највећим безбједносним изазовом по свјетску заједницу, а посебно на Сјеверну Кореју, рекао да је на Србији, као малој земљи, боље да остане "изван сваког радара", да се сачува земља и будућност дјеце.

Он је додао да му се чини да данашња ситуација у свијету има одређене паралеле са ситуацијом пред Први свјетски рат и неким другим историјским периодима и приликама, преносе београдски медији.

"Мислим да је свијет данас у веома опасној ситуацији. Много се тешких ријечи данас могло чути. Остаје да се види шта ће на то рећи представници Ирана, Венецуеле, Сејверне Кореје, али и Кине и других земаља", рекао је предсједник Србије.

Вучић је навео да је на властима у Србији да ураде све да се земља никада не нађе на списку земља које је данас "у пакао слао амерички предсједник", те да води паметну политику.

Он је рекао да је пажљиво слушао говор америчког предсједника, те да је поразговарао о њему и са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом, са којим је имао билатерални сусрет у сједишту УН, као и са представницима Сејшела.

"Предсједник сам мале земље и не могу да говорим све што о томе мислим, али могу да кажем да ћемо сваку ријеч председника Трампа анализирати. Видјела се дубока, дубока подијељеност око његовог говора у сали Генералне скупштине УН. Све друго што бих коментарисао, нисам сигуран да би било у нашем интересу", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да ће бити анализирани и неки други говори, како би били пронађени прави закључци за вођење српске политике у наредном периоду.

Извор: СРНА