latinica  ћирилица
19/09/2017 |  18:56 ⇒ 19:00 | Аутор: РТРС

"Скидање крста са Сахат-куле у Подгорици би било обнављање мржње"

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је данас да је крст са подгоричке Сахат-куле, око чијег враћања се води полемика у овдашњој јавности, надгробни споменик онима који су ослободили Подгорицу за вријеме књаза Николе Петровића.
Подгорица: Митрополит Амфилохије - Фото: СРНА
Подгорица: Митрополит АмфилохијеФото: СРНА

Митрополит Амфилохије је у литургијској бесједи у Цркви Светих архангела у селу Дупило у Црмници, крај Подгорице навео да нико не би требало да руши светиње и обнавља мржњу.

"Сад се видим нагађају хоће ли га вратити или неће. А уствари, они који су га скинули дошли су из Турске. Свака част, дошли су овдје да обнове неке ствари, да Црногорци зараде мало пара. Све је то добро, али то не значи да треба да руше светиње, да руше спомен-крст подигнут ослободиоцима Подгорице из 1877. године", рекао је он.

Митрополит је навео да би то било исто као када би православни хришћани сада кренули да руше џамију у Старој вароши, која је подигнута на темељима црквеним.

Он је додао да се нада да власти неће дозволити да се деси најстрашнији злочин против Црне Горе и ослободилаца Подгорице.

"То би било обнављање мржње. А није вријеме за то, превише имамо мржње. Боље је да као браћа сачувамо све оно што се догађало, да праштамо једни другима, да се не враћамо злочинима и злочинцима него да се враћамо живоме Богу и једни другима. А у исто вријеме ми хришћани да поштујемо и цјеливамо мошти и свете крстове подигнуте у славу Божију на гробовима оних који су положили животе за вјеру, Крст часни и слободу златну", закључио је митрополит Амфилохије.

Управа за заштиту културних добара донијела је одлуку да се током рестаурације Сахат-куле у Подгорици уклони крст док трају радови. Митрополија црногорско-приморска и управе града Подгорице траже да крст буде враћен, док у Исламској заједници најаву о враћању крста називају непримјереном.

Извор: СРНА