latinica  ћирилица
19/09/2017 |  19:12 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Нема препродаје домаћих трупаца у иностранство - одлуку контролише инспекција! (ВИДЕО)

Прерађивачи у Републици Српској поздрављају одлуку Владе о привременој забрани промета трупаца изван територије Српске. Надају се да ће тиме домаћа привреда бити заштићена и да ће имати довољно сировине за прераду.
Забрањен извоз трупаца - Фото: РТРС
Забрањен извоз трупацаФото: РТРС

Тржишна инспекција контролисаће поштовање Одлуке Владе о забрани извоза трупаца ван територије Српске. Евентуална препродаја биће спријечена увидом и контролом пословне документације, фактура и отпремница привредних субјеката који се баве прометом дрвних сортимената.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић каже да ће ова одлука бити контролисана, а то ће радити, прије свега, инспекцијски тржишни органи, те Републички инспекторат у дијелу који се односи на тржиште и шумарска инспекција.

У Републичком инспекторату потврдили су нам да имају довољан број инспектора да контролишу примјену владине мјере која прописује високе новчане казне за прекршиоце - од 300 до 9.000 КМ, како међу правним, тако и физичким лицима.

- На овакав начин ћемо обезбиједити довољне количине трупаца озбиљним прерађивачима, а ускратити могућност шверца и трговину непрерађених трупца - рекао је Ристо Марић, директор ЈП Шуме Републике Српске.



Дрвопрерађивачи очекују да ће примјеном владине мјере, макар и привремене, имати поузданије снабдијевање основном сировином. Досадашњи извоз прерађевина од дрвета и намјештаја који је на годишњем нивоу износио 500 милиона КМ, требало би да се знатно увећа, а тиме и стимулише запошљавање радника.

Бране Витомир, из Удружења дрвопрерађивача Сарајевско-романсијке регије, каже да подржавају ову одлуку, јер би било нелогично да се не упосле домаћи капацитети, те у њиховој преради запосли више људи.

Мишљење дрвопрерађивача је да је одлука о забрани промета трупаца требало да обухвати и такозвану сјечку, односно све дрвне сортименте који се користе као сировина у пелетарама за производњу све више траженог пелета, који је енергент у градским топланама и домаћинствима.