latinica  ћирилица
19/09/2017 |  20:03 | Аутор: РТРС

Ураган Марија односи нове жртве

Најмање једна особа страдала је данас када се ураган Марија обрушио на француско острво Гваделуп, саопштили су званичници. То је прва потврђена жртва снажне олује која прелази преко источних Кариба.
Британска Дјевичанска Острва погођена ураганом "Марија" (Фото:  Kenton X. Chance/IPS) -
Британска Дјевичанска Острва погођена ураганом "Марија" (Фото: Kenton X. Chance/IPS)

Пријављен је и нестанак два лица након што је њихов брод потонуо код најисточнијег острва на архипелагу француске територије Ла Дезирад, које је под управом Гваделупа.

Ураган назван "Марија", друга снажна олуја која је погодила Карибе овог мјесеца, погодио је јужне обале острва Гваделуп, настављајући даље путањом ка сјеверозападу, у правцу Америчких девичанских острца и Порторика.

Амерички предсједник Доналд Трамп прогласио је ванредно стање у Порторику и на америчким Дјевичанским острвима и овластио Секретаријат за унутрашњу безбједност и Федералну агенцију за ванредне ситуације да координишу сву помоћ.

Марија ће, како се очекује, бити најснажнији ураган који ће погодити Порторико у посљедњих 85 година.

Ураган "Марија" се, као олуја пете категорије, протекле ноћи свом силином обрушио на острво Доминику, причинивши штету огромних размјера. Премијер те карипске државе, Рузвелт Скерит, рекао је да је Доминика уништена и позвао у помоћ међународну заједницу.

Извор: Блиц