latinica  ћирилица
20/09/2017 |  08:44 | Аутор: РТРС

Ивковић вечерас у Атини посљедњи пут у улози тренера

Легендарни Дуда је освајао све што је могло да се освоји и са клубовима и са репрезентацијом Србије, стварао је многобројне асове, постављао системе развоја кошарке...

Истог тренутка када је на наговор свог првог тренера и пријатеља Боре Ценића прихватио јуниорску екипу Радничког, с којом је одмах освојио шампионску титулу СФРЈ, знало се да наша кошарка добија још једног врхунског тренера. А већ послије прве сениорске титуле, националног купа и Купа Радивоја Кораћа са Партизаном (1978/1979), било је јасно да ће пут Душана Ивковића бити поплочан златом.

Тако је и било. Легендарни Дуда је освајао све што је могло да се освоји и са клубовима и са репрезентацијом Србије, стварао је многобројне асове, постављао системе развоја кошарке..., а данас је дошао дан када ће дефинитивно рећи збогом тренерском послу.

У ту част, вечерас у Атини ће бити и званичан опроштај Ивковића (73) у ревијално-хуманиратном мечу између Олимпијакоса и Дудиних асова. Најављен је долазак његових бивших играча: Милоша Теодосића, Томаса Ертела, Никоса Зизиса, Стефана Марковића, Богдана Богдановића, Костаса Слукаса, Чедија Османа, Николе Калинићља, Пера Антића, Дарија Шарића, Виктора Хријапе, Кајла Хајнса, Бобана Марјановића... Биће ту и селектор Србије Александар Ђорђевић, па Новак Ђоковић, али и многобројни Дудини пријатељи и поштоваоци...

Ђоковић гост на опроштајној утакмици Дуде Ивковића

- Што се тиче саме утакмице, нећу је гледати као на неки начин опроштаја, више ће она бити ревијална, јер ће окупити многе људе, не само играче на терену, већ и оне који ће бити на трибинама - рекао је недавно Ивковић. - То ће бити званична презентација новог тима Олимпијакоса за сезону и инсистираћу на минимуму озбиљности да не би дошло до много опуштања и неких повреда.

Ивковићу ће, поводом одласка у пензију, непосредно прије меча бити уручена велика награда "Легенда Евролиге", и биће први тренер који ће добити то признање.

Дуда вечерас одлази у пензију, али сигурни смо да ће остати у кошарци. Он без ње не може, а не може ни она без њега. На срећу свих који воле "краљицу игара".

Ивковић је током богате каријере водио Партизан, Арис, београдски Раднички, Шибенку, Војводину, ПАОК, Паниониос,Олимпијакос, АЕК, московски ЦСКА и Динамо, као и Анадолу Ефес. Освојио је два пута Евролигу (1997. и 2012), Еврокуп (2006), европски Куп Радивоја Кораћа (1979) и Куп Сапорта (2000), уз 15 титула првака и купова држава у којима је радио.

Са државним тимом Србије освојио злато на СП (1990), три злата на ЕП (1989, 1991. и 1995), сребро на ОИ (1988) и сребро на ЕП (2009).

Поред многобројних признања која је добио у пребогатој каријери, Ивковићу је стигло још једно. Свјетска кошаркашка федерација је потврдила да ће легендарни српски тренер 30. септембра бити примљен у Кућу славних.

Извор: Вечерње новости