latinica  ћирилица
20/09/2017 |  10:36 | Аутор: РТРС

Хрватска најгора од свих бивших социјалистичких држава у ЕУ

Хрватска је једина земља из реда некадашњих социјалистичких држава које су сада у ЕУ, а која има негативан економски раст током посљедњих шест година, од 2010. године.

За разлику од Естоније, чији економски раст износи чак 25 одсто, Хрватска је на дну и једина биљежи пад за један одсто, наводе економски портали. Литванија има раст од 24 одсто, Пољска од 23 одсто, Словачка има раст од 22 одсто, а Румунија од 17 одсто.

Када је ријеч о слободи, односно флексибилности тржишта рада, предњаче Чешка са 72 индексна бода, Летонија са исто толико, Бугарска 60, те Мађарска са 64. Хрватска је поново на дну са индексом од 43. И на листи слободе пословања Хрватска је на дну са 58 поена, а на врху су Словенија, Летонија и Литванија.

Економисти упозоравају да овако слаби резултати Хрватске представљају цијену неспровођења реформи. Хрватски јавни сектор је неефикасан и растрошан. Он ништа не производи, па се финансира задуживањем земље и опорезивањем све мањег броја фирми. Високи порези, корупција, често тражење мита од инвеститора - све су то разлози овако лоше позиције Хрватске на економским графиконима.

Извор: СРНА