latinica  ћирилица
20/09/2017 |  10:42 ⇒ 10:45 | Аутор: РТРС

У Хрватској нови талас суђења Србима за ратне злочине

У Хрватској су, након љетне паузе, настављена суђења Србима и припадницима бивше ЈНА за ратне злочине наводно почињене деведесетих година прошлог вијека, саопштио је Документационо-информациони центар "Веритас".
Саво Штрбац, директор Веритаса - Фото: СРНА
Саво Штрбац, директор ВеритасаФото: СРНА

Према анализи доступних података на интернет страницама хрватских судова надлежних за првостепена суђења за ратне злочине, у септембру су заказана суђења у 11 предмета који обухватају 22 оптуженика.

Данас почиње суђење Драгану Васиљковићу, званом Капетан Драган, у чијем предмету се очекују завршне ријечи оптужбе и одбране, а за сутра је заказан наставак суђења пензионисаном српском генералу Бориславу Ђукићу, саслушањем свједока видео-везом из Београда.

"Веритас" истиче да, за разлику од суђења претходних мјесеци и година, општа карактеристика овогодишњих септембарских суђења је изостанак њиховог медијског праћења.

Од свих досадашњих суђења, тек неколико хрватских медија забиљежило је случај Младена Граовца, који је према споразуму са тужилаштвом, осуђен на двије године затвора, али ниједан медиј није забиљежио ослобађајућу пресуду Миленку Марићу, који је уз много медијске помпе изручен из Велике Британије.

У саопштењу се наводи да највише зачуђује изостанак медијске најаве завршнице суђења Капетану Драгану, који скоро 12 година борави у екстрадиционим и истражним затворима у Аустралији и Хрватској и које је годинама
најављивано као "процес стољећа".

"Није ли медијски изостанак праћења ових суђења пред сопственим судовима својеврсно признање арбитражних поступака и злоуботребе Интерпола од хрватског правосуђа, на шта `Веритас` годинама упозорава?", питају из овог центра.

У саопштењу се подсјећа да су пред Жупанијским судом у Сплиту већ одржана рочишта у предметима против Младена Граовца који је, након признања кривице, према споразуму са тужилаштвом, осуђен на двије године затвора.

Одржано је и рочиште у предмету против пензионисаног капетана војног брода ЈНА Павла Пантића којем је Врховни суд Хрватске недавно укинуо осуђујућу пресуду и наредио ново суђење пред потпуно измијењеним вијећем.

Граовац је ухапшен на празник Светог Илије прошле године када је дошао из
Србије својој кући у село Смилчић, Пантић и Ђукић су изручени из Црне Горе, а Капетан Драган из Аустралије.

Пред Жупанијским судом у Осијеку прошле седмице је ослобађајућом пресудом завршено суђење Миленку Марићу, који је у јануару изручен из Велике Британије.

Пред Жупанијским судом у Ријеци одржано је рочиште за главну расправу у предмету против Раде Болића, којем се суди у одсуству.

За крај септембра заказано је и суђење Марку Царевићу и Љубану Линти, коме се суди у одсуству.

Пред Жупанијским судом у Загребу одржано је припремно рочиште у предмету против Зорана Роксандића, као и рочиште у предмету "Нова Дренчина" против оптужених Николе Лађаревића, Предрага Радишића и Деана Тишме. Свима се суди у одсуству.

Одржано је и рочиште у предмету "Затвор у Глини" против Станка Паланчана, Ђуре Бирача и још тројице чија имена нису позната, као и рочиште у предмету "Јошевица" против Душана Жарковића, Мирка и Богдана Једнака, Георга Насхида Камала, Мирослава Малобабића и Дејана Сладовића, којима се суди у одсуству.

Извор: Срна