latinica  ћирилица
20/09/2017 |  12:52 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Српска објавила валидне податке пописа становништва

Директор Републичког завода за статистику Радмила Чичковић изјавила је данас да је Република Српска објавила поуздане податке пописа становништва 2013. године, који имају употребну вриједност.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

Чичковићева је, на презентацији другог, допуњеног издања "Отворене књиге о попису у БиХ 2013", подсјетила да Републички завод за статистику није прихватио резултате пописа који је објавила Агенција за статистику БиХ и да је прошле године Завод израдио резултате пописа за Српску, а Народна скуштина Републике Српске прихватила извјештај у вези са овим пописом.

Она је додала да, у односу на прво издање ове књиге из 2016. године у коме су представљени изазови и потешкоће које су пратиле попис, друго здање, између осталог, садржи и дешавања у вези са контролним пописом и завршни извјештај Међународне посматрачке операције.

"У подацима у вези са контролним пописом налазе се информације које потврђују да су се обистинили ставови нашег завода који се тичу непоузданих података пописа које је објавила Агенција за статистику БиХ саопштивши да је пописано 200.000 становника, а није их требало бити, док је било више од 40.000 лица која нису пописана", навела је Чичковићева.

Она је истакла да се у допуњеном издању може наћи и коначан извјештај Међународне операције за попис у којем се каже да су подаци пописа генерално валидни, напомињући да подаци могу бити валидни или невалидни.

Један од аутора књиге Велимир Савић рекао је да је у Републичком заводу за статистику попис посматран као свеобухватна активност и једно чисто професионално питање.

"Попис из 2013. године требао је дати значајне, пуздане и тачне податке за пројекције друштвеног развоја које ће помоћи економском развоју и здрављу становништва, школству и свему што треба да се на основу једног таквог свеобухватног статистичког истраживања унаприједи у наредним временима", истакао је Савић.

Према његовим ријечима, књига је написана да би се јавности дала на увид права слика о попису и његовим циљевима.

За вријеме трајања свих активности у вези са пописом основно неслагање између Републичког завода за статистику и Агенције за статистику БиХ била је дефиниција домицила, при чему је Републички завод за статистику инсистирао да се у томе строго придржава законских одредаба које дефинишу то питање.

Извор: Срна