latinica  ћирилица
20/09/2017 |  13:38 | Аутор: РТРС

Мадуро: Трамп је нови Хитлер; Техеран: Говор мржње пун незнања

Предсједник САД Доналд Трамп је у првом обраћању са говорнице УН упутио оштре критике на рачун Сјеверне Кореје, Ирана и Венецуеле, а прије него што је и стао за говорницу сјевернокорејски шеф мисије у УН је напустио салу, Николас Мадуро га је назвао "новим Хитлером међународне политике", док је у Техерану оцијењено да је то био "говор мржње пун незнања".
Николас Мадуро - Фото: AP
Николас МадуроФото: AP

Када је Доналд Трамп почео да се обраћа Генералној скуштини УН у уторак, у првом реду била су празна сједишта - она намијењене представницима Сјеверне Кореје, пише "Дејли мејл".

Чим се пронијела вијест да Трамп долази, амбасадор Сјеверне Кореје у УН Ја Сонг Нам је устао и отишао. Његов виши помоћник је кренуо за њим, а само млађи асистент је остао да одслуша Трампов говор.

Трамп је у говору поручио да ако Америка или њени савезници буду угрожени, Вашингтон неће имати другог избора него да потпуно уништи Сјеверну Кореју.

"САД имају велику снагу и стрпљење, али ако буду приморане да бране себе или своје савезнике, нећемо имати избора него да потпуно уништимо Сјеверну Кореју", рекао је он у говору који је трајао 41 минут.

Он је такође за лидера те земље Ким Џонг Уна рекао да је "ракеташ (Rocket Man) у самоубилачкој мисији".

"Сада је вријеме да све земље раде заједно да изолују Кимов режим све док он не престане са непријатељским понашањем", рекао је он.

"САД су спремне, вољне и могу, али надају се да то неће бити неопходно", рекао је Трамп.

Трамп је у говору критиковао и Венецуелу и запријетио да ће појачати економске санкције које су САД увеле Венецуели прошлог мјесеца, уколико Мадуро буде "истрајавао на путу наметања ауторитарне владавине".

Предсједник Венецуеле Николас Мадуро назвао је Трампа "новим Хитлером међународне политике".

АП примјећује да Трамп није поновио ранију пријетњу да ће размотрити војне опције како би извршио притисак на Венецуелу.

"Народ Венецуеле гладује и земља се урушава. Њихове демократске инситуције се уништавају. Ова ситуација је потпуно неприхватљива и не можемо стајати са стране и гледати. Тражим од сваке земље овде присутне данас да буде спремна да уради више да реши ову веома реалну кризу", рекао је Трамп.

Мадуро, који није присуствовао генералној дебати Генералне скупштине УН, љутито је реаговао из Каракаса, оцијенивши да је тај говор "агресија новог Хитлера међународне политике, господина Доналда Трампа, против народа Венецуеле".

"Нико не пријети Венецуели и нико не посједује Венецуелу", поручио је Мадуро.

Венецуелански министар спољних послова Хорхе Ареаса је у УН такође осудио Трампове примједбе, али је игнорисао питања на конференцији за новинаре о критикама које су Венецуели упутили други лидери на скупу у УН.

Шеф иранске дипломатије Мохамад Џавад Зариф оцијенио је да је обраћање америчког предсједника Доналда Трампа у УН био "говор мржње пун незнања".

"Трампов говор мржње пун незнања припада средњем вијеку, а не 21. вијеку УН, и недостојан је одговора", навео је Зариф у уторак на свом налогу на Твитеру.

Он је додао да "лажна емпатија према Иранцима никога не заварава", пренио је АФП.

Обраћајући се у Генералној скупштини УН, Трамп је претходно назвао Иран "отпадничком државом" и "корумпираном диктатуром" чији је главни извозни производ насиље.

Он је додао да су највеће жртве иранског руководства "њихов сопствени народ".

"Искрено, нуклеарни споразум са Ираном је срамотан за САД. Вјерујете ми. Вријеме је да нам се цијели свијет придружи у тражењу од иранске владе да оконча своје тежње ка убијању и уништењу", рекао је Трамп.

Огласио се и ирански предсједник Хасан Рохани који је упозорио Сједињене Америчке Државе да ће изгубити повјерење међународне заједнице ако напусте нуклеарни споразум са Техераном.

"Ако САД не буду поштовале обавезе и буду згазиле на овај споразум, то ће са собом носити губитак повјерења земаља у Америку", рекао је Рохани који у Њујорку присуствује Генералној скупштини УН.

Трамп је послије говора рекао новинарима да је задовољан својим првим обраћањем на Генералној скупштини УН у којем је запријетио потпуним уништењем Сјеверне Кореје, а који је, како преносе неки свјетски медији, изазвао узнемирење код светских лидера.

"Мислим да је говор прошао веома добро. Рекао сам оно што сам морао да кажем", рекао је Трамп новинарима по изласку из сале.

Како преноси Си-ЕнЕн, и син и кћерка америчког предскедника, који су присуствовали говору, сматрају да је био изузетан.

На питање шта мисли о првом обраћању свог оца у УН, Иванка Трамп је рекла "одлично", а Ерик Трамп је додао: "задивљујуће".

Извор: Танјуг