latinica  ћирилица
20/09/2017 |  15:22 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Из Буџета у 2016. одобрен пројекат "Опремање РТРС"

Влада Републике Српске донијела је одлуку о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција Републике Српске за финансирање из Буџета у 2016. године са расподјелом средстава у којој је одобрен пројекат "Опремање РТРС" вриједности пет милиона КМ, саопштено је из Министарства финансија Српске.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

"Носилац пројекта је Министарство саобраћаја и веза, а активности одабира извођача радова, односно добављача опреме спроводила је РТРС. У складу са процедурама реализације предметне буџетске позиције, Министарство финансија је за овај пројекат вршило плаћања извођачим/добављачима на основу овјерене финансијске документације достављене од РТРС а путем ресорног министарства", одговорено је из Министарства финансија Српске на питање РТРС-а.

Претходно, у Програм јавних инвестиција за период 2016-2018, усвојен 25. децембра 2015. године, међу кандидованим приоритетним пројектима без обезбјеђених извора финансирања кандидован је пројекат "Опремње РТВ дома и информативно-техничких средстава РТРС - наставак финансирања" процјењене вриједности 24.045.014 КМ, рекли су у Министарству финансија.

СДС је упутио данас Окружном јавном тужилаштву Бањалука допуну кривичне пријаве против генералног директора РТРС-а Драшка Милиновића због, како наводе, злоупотребе службеног положаја.

У саопштењу из СДС-а наводи се да је из извјештаја Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске видљиво да је Милиновић, "мимо Програма јавних инвестиција Српске за 2016-2018. годину, издвојио средства за пројекат 'Опремање Радио-телевизије Републике Српске' у износу од пет милиона КМ".

Милиновић је раније данас рекао да је пројекат опремања РТРС извршен у складу са законом и поштујући све прописане процедуре, те да се докази за ту тврдњу могу пронаћи у Министарству саобраћаја и веза и Министарству финансија Републике Српске.

Он је рекао да о томе шта је циљ допуне кривичне пријаве, коју је против њега данас поднио СДС, најбоље свједочи чињеница да генерални директор РТРС нити има надлежност, нити може да утиче, а камоли да изврши реалокацију финансијских средстава из Програма јавних инвестиција Републике Српске.

"Позивам надлежно тужилаштво да што прије преузме документацију и о прикупљеним сазнањима обавијести јавност", истиче Милиновић и додаје да СДС намјерно дезинформише јавност јер и сами знају какве су процедуре у вези са Програмом јавних инвестиција у Српској.

Извор: СРНА