latinica  ћирилица
20/09/2017 |  15:33 ⇒ 15:46 | Аутор: РТРС

"Матузовић и остали"- Свједок рањен током копања ровова

На суђењу десеторици припадника Хрватског вијећа одбране, оптужених за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Спасоја Ристанић рекао је да је из Средњошколског центра у Орашју, гдје је био затворен, одвођен на копање ровова и да је током гранатирања био рањен.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Ристанић је рекао у Суду БиХ да се напетост у Орашју почела осјећати средином априла 1992. године, те да су сви који су имали гдје отићи, напуштали град.

Он је додао да је градом патролирао резервни састав полиције и да је постављено неколико пунктова на којима је видио непознате, наоружане људе у црним униформама.

Свједок је признао да се бојао за живот, те да је отишао у склониште у центру Орашја у којем је било и муслимана и Хрвата. Ту је командир Војне полиције Перо Винцетић довео и његовог оца. Након седам дана, одведени су у салу Средњошколског центра у којој су затекли двадесетак српских цивила из Букове Греде, међу којима је било и неколико жена.

"Непознати војници у црним униформама комбијем су нас петнаестак одвезли према Драгановцима на неки насип 19. јуна 1992. године, а ми смо мислили да ће нас убити. Међутим, распоређени смо по групама да на том брисаном простору под гранатама копамо ровове. Ја сам рањен у августу 1992. Тај дан је од гелера исте гранате погинуо Мирко Цвијановић, а рањена су и два хрватска војника", посвједочио је Ристанић.

Он је потврдио да је знао Јаћима Цвијановића, Перу Гаврића, Андрију Гаврића, Стојана Сарића и Радојку Савић, за које је чуо да су подлегли повредама од премлаћивања.

"Аћим Цвијановић је одведен у Доњу Махалу. Знали смо, кога су тамо одводили да то није добро. Вратио се са видним повредама. Из ока му је цурила крв. Чуо сам касније да је подлегао", рекао је свједок.

Он је потврдио да је током боравка у логору у Средњошколском центру у Орашју и Основној школи у Доњој Махали углавном редовно добијао храну, као и остали затвореници, те да њега нико није тукао, малтретирао и злостављао.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић Стјепо Ђурић и Мирко Јурић чији предмет је спојен у овом случају.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници Војне полиције.

Оптужница их терети за прогон српског становиштва, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковићи и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима Војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у Доњој Махали учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању, те наношењу великих патњи и повреда ратним заробљеницима.

Суђење ће бити настављено 11. октобра.

Извор: СРНА