latinica  ћирилица
20/09/2017 |  16:28 ⇒ 19:08 | Аутор: РТРС

Суспендовање одлуке о референдуму на некој од идућих сједница НСРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, која је данас објављена на интернет страници "Службеног гласника Српске", бити суспендована на некој од наредних сједница републичког парламента.

- Суспензија није трајно одустајање од тог питања, ми смо трајно незадовољни отимањем надлежности од Републике Српске. Констелација међународних односа је таква да не трпи никакав авантуризам и у том погледу није проблем да ми ову одлуку суспендујемо - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Република Српска од тога не одустаје и остаће на Народној скупштини и институцијама да то питање поново проблематизују.

- Уколико се не буде поштовао Устав БиХ и Дејтонски споразум, то питање се може поново вратити на одлучивање - поручио је Додик.

Он је рекао да је потребно изградити консензус о било ком референдуму који треба да се спроведе. "Опозиција не зна ни гдје је, ни шта је, када је било око референдума гласали су за то, а онда су на терену учинили све да не дође до гласања њихових људи", додао је Додик.

Додик је нагласио да је усвајање референдума као начина одлучивања за Републику Српску један од најважнијих политичких процеса, те најавио доношење новог закона о референдуму, гдје треба да се утврде тачне процедуре, да се више не зависи од Изборне комисије у Сарајеву, већ да се у оквиру републичких институција јасно евидентира мјеродавно мјесто за утврђивање референдумског капацитета.

- То је усвајање референдума као начина освајања слободе, јер народу треба право да одлучује о свим важним питањима и вјерујем да ће то једног дана доћи и овдје - додао је Додик.

Он је рекао да владајућа коалиција, као одговорна политичка структура, о том питању нема никакву дилему.

- Заказивање референдума, стављење на дневни ред тог питања, одиграло је значајну улогу, јер је скренуло пажњу значајних институција међународне заједнице - појаснио је Додик и додао да је коалиција спремна да суспендује одлуку.

На интернет страници "Службеног гласника Републике Српске" данас је објављена одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, према којој се референдум расписује на територији цијеле Републике.

Извор: СРНА