latinica  ћирилица
20/09/2017 |  16:43 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Каталонија- Сукоб полиције и демонстраната; ухапшено 12 званичника (ВИДЕО)

Присталице које се залажу за независност Каталоније сукобили су се са шпанском полицијом док су превозили каталонске званичнике ухапшене у данашњим рацијама.
Каталонија- сукоб полиције и демонстраната (фото:La Vanguardia / YouTube) -
Каталонија- сукоб полиције и демонстраната (фото:La Vanguardia / YouTube)

Шпанска полиција заплијенила је у Каталонији више милиона гласачких листића који је требало да буду коришћени за референдум о независности те шпанске покрајине, а који је Мадрид забранио.

Демонстранти су покушали да блокирају полицајце док су одводили ИТ менаџера Савијера Пуиха из одјељења за спољне односе Каталоније. Пуиха је један од 12 званичника ухапшених у данашњим рацијама у канцеларијама регионалне владе Каталоније.М

едији наводе да су на мети углавном економске институције.

Демонстранти су такође покушали да блокирају полицијско возило, усљед чега је дошло до гурања, међутим није било хапшења ни повријеђених.

Раније данас, ухапшен је и високи финансијски званичник Каталоније, Јусеп Мариа Хове.

Полиција и власти су одбили да пруже више детаља о данашњој акцији, рекавши да је судија акцију прогласио тајном.

АП наводи да акција представља дио напора да се стане на крај планираном референдуму о независности Каталоније заказаном за 1. октобар.

Лидер Каталоније Карлес Пуџдемон рекао је да је Влада Шпаније увела де факто ванредно стање у Каталонију, мислећи на низ мјера које је Мадрид предузео.

Извор: Танјуг