latinica  ћирилица
20/09/2017 |  16:53 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година од страдања Срба у Папратној њиви (ВИДЕО)

Служењем помена, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца код споменика подигнутог на Папратној њиви уз стари пут Фоча-Калиновик обиљежено је 25 година од страдања 42-оје српских цивила и бораца који су убијени из засједе.
Папратна њива - помен - Фото: РТРС
Папратна њива - поменФото: РТРС

Најмлађа жртва имала је непуних 16 година.

Ово су ријечи Наде Поповић мајке двадесетједногодишњег Младена из Трнова који је свирепо убијен док су камионом превозили избјеглице из Калиновика за Миљевину. За душе невино настрадалих помолиле су се и Јока Цицовић за сина Данила и Цмиља Шкобо за супруга Славка.

- Жеље су ми да се пронађе убица за живота то једино, да знамо које убио нашу дјецу - каже мајка погинулог Данила Јока Цицовић. 

- Било је тужно. Двоје дјеце мало је остало. Једно ми је било болесно. Син ми је умро од 25 година. Шта да кажем, још никад ништа нисам добила нити су ми кад шта понудили - каже супруга погинулог Славка Цмиља Шкробо.

Свијеће су, осим код споменика, прислужене и на остацима изгорјелог камиона. Свједоци тврде да су им позната имена наредбодаваца и извршилаца овог мучког напада.

- Двадесет пет година је од страдања овдје бораца и цивила у једној засједи у којој још нико није одговарао - истакао је предсједник Борачке организације Фоча Срђан Станковић.

Из Борачке организације Фоча – подсјећају да нико још није процесуиран ни за почињени злочин над српском дјецом, женама и старцима у Горњој Јошаници и фочанској Јабуци.