latinica  ћирилица
20/09/2017 |  16:54 | Аутор: РТРС

Кошарац: Видљиво опште расуло у власти на нивоу БиХ

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас да је видљиво опште расуло у власти на нивоу БиХ те да предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић нема могућности да покаже потписе подршке 22 посланика.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"СНСД од првог дана није подржавао овај Савјет министара, његову структуру и политику. Не подржавамо политику /предсједника СДА Бакира/ Изетбеговића и странаца кроз Савјет министара", рекао је Кошарац.

Шеф Клуба СНСД-а поручио је да за ову странку нема дилеме и да ће када год на дневном реду буде смјена Савјета министара и актуелног састава Колегијума Представничког дома, који крши Пословник, то подржати.

Кошарац сматра да је очигледно да Савјет министара има амбицију да остане у неком "техничком мандату" да би извршили кадровска рјешења напомињући да СНСД нема амбицију да буде на власти на нивоу заједничких институција, али да жели да онемогући доношење штетних одлука за Републику Српску.

"Потпуно је јасно да Колегијум крши Пословник о раду Представничког дома. Ако Представнички дом донесе закључак како је то било на недавно одржаној сједници, политички коректно би било да законодавна власт да одговор Дому", рекао је Кошарац.

Он сматра да на данашњој сједници није показана политичка зрелост него недостатак политичке храбрости да Колегијум Представничког дома од предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића затражи потписе подршке посланика.

"С једне стране се крши Пословник Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а с друге чак и Устав БиХ. Ако имамо ситуацију потпуно јасну да чланови Предсједништва БиХ кажу да Савјет министара нема већину, а свједоци смо да поједини чланови то говоре, како је могуће да не позову на консултације предсједавајућег Савјета министара и утврде да ли има или нема већину", рекао је Кошарац.

Шеф Клуба СНСД –а је подсјетио да су два члана Предсједништва БиХ јасно рекли да не постоји већина у парламенту која подржава Звиздића.

"Ако имамо ситуацију да чланови Колегијума јавност информишу да парламент не даје потпуну подршку, односно да Савјет министара нема већину, како је могуће да такав Колегијум онемогућава развој дискусије и потребе да предсједавајући поднесе Парламенту информацију да ли има већину или не?", упитао је Кошарац.

Према његовим ријечима, очигледно постоји страх Колегијума и "накарадне већине" на нивоу институција БиХ да се о тим питањима дискутује и доносе одлуке на нивоу Представничког дома.

Он је упозорио и на чињеницу да предсједавајући Звиздић игнорише Представнички дом, јер није дошао са списком имена посланика који га подржавају.

Кошарац је поновио да СНСД данас неће подржати Приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ чији је предлагач посланик СДС-а Александра Пандуревић јер Министарство правде Републике Српске има доста примједби и сугерише да се уђе цјеловитије у измјене закона, зато што Кривични закон Републике Српске апсолутно не предвиђа инструмент замјене затворске - новчаном казном.

"Зато је став Клуба СНСД-а потпуно јасан, јер сматрамо да постојеће законодавство изриче веома благе казне за оне који врше та кривична дјела и има срамне одлуке Суда БиХ за оне који се налазе на неким страним ратиштима", рекао је Кошарац.

Шеф Клуба СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Амир Фазлић сматра да предсједавајући Савјета министара није дужан показати потписе подршке посланика, јер иницијатива није по процедури.

"Иза иницијативе је стао парламент и самим тим има легитимитет. Уколико неко има парламентарну већину нека покрене по процедури иницијативу за смјену Савјета министара", рекао је Фазлић.

Шеф Клуба СДА сматра да иницијатива представља могућност за отварање спекулација да ли Савјет министара има или нема већину, те да нигдје у закону није дефинисано да је Звиздић дужан да прикупља потписе.

Он је додао да СДА сматра да Савјет министара има потребну парламентарну већину.

Представнички дом је на прошлој сједници усвојио иницијативу посланика Независног блока Садика Ахметовића да предсједавајући Савјета министара Звиздић до данашње сједнице прикупи потписе посланика, који га подржавају.

Извор: Срна