latinica  ћирилица
20/09/2017 |  17:27 ⇒ 21/09/2017 | 19:28 | Аутор: РТРС

Откривамо: Како СДС годинама из општинских буџета милионима марака финансира БН ТВ (ВИДЕО)

Да ли су општине у којима је СДС био на власти, финансирањем приватне БН телевизије, покушале да направе паралелни јавни сервис?
БН ТВ - Уговор - Фото: РТРС
БН ТВ - УговорФото: РТРС

 У посједу РТРС-а су бројни уговори, који говоре томе у прилог, и доказују да су овој медијској кући из локалних буџета исплаћене стотине хиљада марака. У наредним данима доносимо серију прилога о овој теми. Вечерас погледајте примјер из Градишке.

За три мјесеца, уочи прошлогодишњих локалних избора, општина Градишка БН телевизији уплатила је скоро 50.000 марака за медијско праћење. Овој телевизији је, током мандата претходне администрације, исплаћено укупно 160.000 марака.

- У доста добром броју случајева су били диреткни споразуми са БН телевизијом, да би се избјегла процедура јавне набавке - истакао је начелник општине Градишка Зоран Аџић.

Бивши начелник Зоран Латиновић тврди да је све урађено у складу са законом, а стратегија општине била је, каже, да се општина промовише у медијима који имају већу покривеност од локалних.

- Искључиво из тог разлога опредијелили смо се за сарадњу са БН телевизијом, као једном од најгледанијих на подручју цијеле БиХ, са јавним БХРТ сервисом, са Ослобођењем и сличним - навео је бивши начелник општине Градишка Зоран Латиновић.

- Треба истражити све. Ми смо убијеђени да процеси одлсака новца из општине нису били транспарентно проведени и свакако да би се требало тиме позабавити - каже одборник у Скупштини општине Градишка у периоду 2012-2016. година Немања Панић.

А дуговања БН телевизији дочекала су и нову општинску власт. Према важећим уговорима, и то управо за поменути предизбони период, општинска власт је дужна да им исплати 49.000 марака.

- Добили смо три упозорења да ћемо бити тужени ако не будемо измирили. Будући да је то чврст уговор, ми у складу са својим могућностима исплаћујемо, како бисмо избјегли могућност тужења - истакао је начелник општине Градишка Зоран Аџић.

Какав је био однос општине према БН телевизији, показује и чињеница да је локални Радио Градишка, након 35 година реемитовања вијести са јавног сервиса, у протеклом четверогодишњем периоду реемитовао вијести БН телевизије. Због тога су се побунили чак и грађани Градишке, који су 2014. године потписали петицију, захтијевајући да се прекине са том праксом.

- Свјесни чињенице да нећемо ништа учинити, јер то је била политичка одлука тадашње власти, али да покажемо да постоји група, или већи дио грађана, која не жели да слуша БН у програму радија Градишка - налгасила је иницијаторка потписивања петиције Александра Стојановић.

И док су се паре из општинске касе слијевале у Бијељину и Федерацију, локални медији били су запостављени. Управо њихово јачање биће приоритет садашње власти, каже начелник Аџић.