latinica  ћирилица
20/09/2017 |  18:30 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

"Муслим аид" под истрагом због тероризма али и даље активна у БиХ

Контроверзно хуманитарно друштво "Муслим Аид" из Лондона, које ради и у БиХ, тренутно је под истрагом у неколико земаља због њихове повезаности с тероризмом и финансирањем екстремиста, пише портал Њу Јуроп.
"Муслим аид" под истрагом због тероризма али и даље активна у БиХ - Фото: Screenshot
"Муслим аид" под истрагом због тероризма али и даље активна у БиХФото: Screenshot

Ријеч је о друштву које, како наводи портал, има 13 представништава широм свијета.

У тексту се додаје да је ових дана откривено да њих финансира Катар, којем су и уведене санкције због подршке терористима.

Посљедњих година, ова организација је била под истрагом у Енглеској, Велсу, Шпанији и Бангладешу.

У Израелу је забрањена 2008. године, након што је доказано да подржава Хамас. Свој утјецај су посебно имали у Шпанији, гдје ће до 2020. године бити изграђено чак 150 џамија новцем Катара.

Ипак, како наводи портал, прве контроверзе које се односе на “Муслим Аид “ везане су за БиХ, јер је управо ово добротворно друштво, како се наводи – финансирало долазак и боравак муџахедина током рата.

О вези “Муслим Аида“ и Катара говори и то да је ова организација 2011. године добила од Катара 150.000 еура и то баш у моменту када је службена Доха, охрабрена збивањима у регији (Арапско прољеће) дошла на идеју да успостави нови регионални поредак.

Наиме, тадашњи емир шеик Хамад бин Халиф ал Тани је током “Арапског прољећа“ увидио своју шансу да успостави нови регионални поредак на чијем ће челу бити управо он.

Наводно, “Муслим Аид“ је требао припомоћи у свему томе.

На бројне позиве на телефон канцеларије “ Муслим Аида “ у Сарајеву јуче се нико није јављао, тако да њихов став портал Њу Јуроп није успио добити.

На њиховом сајту за БиХ пише да је у питању британска хуманитарна организација за међународну помоћ и развој, која више од 20 година спашава и побољшава животе милиона људи у више од 70 најсиромашнијих земаља свијета.

Извор: ХМС