latinica  ћирилица
21/09/2017 |  09:47 | Аутор: РТРС

Ко добро спава-мање га боли

Људи који спавају неквалитетно и мало имају веће шансе да добију хроничан бол и покваре физичко здравље, упозоравају британски научници.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Погоршање квалитета и дужине сна временом доводи до двоструког или троструког повећања проблема са боловима.

"Спавање и болови два су највећа здравствена проблема данашњег друштва", истиче шеф истраживања Естер Ефолили са Универзитета Варвик у Ковентрију.

Познато је да бол омета сан, нашпомиње она, а ново истраживање показује да је "ефекат сна на бол често већи него болова на сан".

Поремећаји спавања доприносе проблемима у процесу у којем се особа носи са боловима.

Научници су проучили 16 истраживања која обухватају више од 60.000 одраслих особа из десет земаља.

Тим истраживањима, научници су настојали да утврде какав је сан испитаника био на почетку истраживања и какви су били дугорочни утицаји промјене квалитета сна на бол, имунитет и физичко здравље.

Половина испитаника праћена је најмање четири и по године.

Свеукупно, погоршање квалитета и трајања сна резултирало је поремећеним одговором тијела на бактерије и вирусе, било је више упала, ниво хормона кортизола био је виши, као и нивои других биомаркера повезаних са болом, умором и лошијим здрављем.

Појава несанице удвостручила је ризик од поремећаја хроничног бола и проблема након прелома кукова, наводи се у студији објаљеној у часопису "Слип медисин".

Погоршање квалитета сна такође је било повезано са осјећајем погоршаног физичког здравља.

У исто вријеме, научници нису открили никакве везе између бољег сна и смањивања болова или артритиса, иако су открили да је побољшање квалитета сна повезаном са бољим физичким здрављем.

Извор: СРНА