latinica  ћирилица
21/09/2017 |  10:47 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Полиција хапси - каталонске власти чекају референдум (ВИДЕО)

Упади шпанске полиције у институције Каталоније, хапшења и запљена гласачких листића пред најављени референдунм, изазвали су жестока реаговања каталонских заговорника независности.
Каталонија- сукоб полиције и демонстраната (фото:La Vanguardia / YouTube) -
Каталонија- сукоб полиције и демонстраната (фото:La Vanguardia / YouTube)

Шпанска полиција је током протеклих дана упала у канцеларије каталонске покрајинске Владе и ухапсила тамошње функционере како би биле обустављене припреме за референдум о независности те најбогатије шпанске регије.

Политички врх Каталоније оцјењује да је тим потезом Мадрид суспендовао каталонску аутономију.

Демонстранти су се окупили испред канцеларије покрајинске Владе у центру Барселоне, машући црвено-жутим каталонским заставама, уз повике: "Окупационе снаге, напоље из Каталоније!" и "Гдје је Европа?".

"Шпанска држава суспендовала је аутономију Каталоније и успоставила ванредно стање", поручује каталонски предсједник Карлес Пуџдемон у телевизијском обраћању.

Он тврди да ће, без обзира на све, Каталонци изаћи у великом броју и гласати на референдуму 1. октобра о отцјепљењу те шпанске аутономне покрајине од Мадрида.

Полиција је упала у канцеларије министарстава економије, унутрашњих и спољних послова, социјалних питања, те телекомуникација и порезних одјељења, преносе локални медији.

Нови протест данас у подне

Грађанска група која се залаже за независност шпанског региона Каталоније позвала је грађане да данас у подне почну дуготрајне уличне протесте поводом акције шпанских власти против планираног референдума о осамостаљењу.

Каталонска национална скупштина упутила је позив након што је шпанска полиција ухапсила најмање 12 људи, углавном регионалних каталонских званичника осумњичених да су учествовали у припремама референдума.

Група је позвала грађане да се у подне окупе испред зграде регионалног суда и да понесу шаторе, пренио је АП.

Портпарол ове организације Адрија Алсина изјавила је да ће демонстранти остати на улици све док "сви затвореници не буду ослобођени".

Извор: Срна