latinica  ћирилица
21/09/2017 |  10:49 | Аутор: РТРС

Одбијен Дикићев захтјев да се брани са слободе

Вијеће Вишег суда у Подгорици одбацило је данас приједлог одбране да се поступак против генерала српке полиције Братислава Дикића, оптуженог за покушај тероризма у Црној Гори, раздвоји и да буде пуштен да се брани са слободе.
Братислав Дикић (Фото:  E-Stock/P. Jovanović) -
Братислав Дикић (Фото: E-Stock/P. Jovanović)

Вијеће је одлучило да раздвоји поступак против оптуженог Милоша Јовановића и одредило му притвор јер избјегава да дође на главни претрес, а суд није обавијестио о разлозима недоласка.

Јовановић се ни данас ни јуче није појавио на суђењу, иако је о одржавању претреса уредно обавијештен.

Судија Сузана Мугоша рекла је да није могуће издати наредбу за принудно довођење Јовановића, јер је страни држављанин.

Вијеће је одредило медицинско вјештачење Дикића, те одбило приједлог браниоца за укидање притвора у овој фази поступка, јер сматра да и даље постоје разлози због којих је притвор одређен и продужаван.

"Што се тиче приједлога за привремено пуштање на слободу, суд није могао да одлучи јер такав институт у Законику о кривичном поступку Црне Горе не постоји", нагласила је Мугоша.

Дикић је навео да суд није реално сагледао његову здравствену ситуацију, те је тражио да суду буде представљена комплетна документација затворске амбуланте о његовом здрављу.

Он је додао да се не осјећа добро, али да ће присуствовати суђењу "јер одбрану треба да изнесе Кристина Христић, коју једино познаје".

У Вишем суду у Подгорици у току је суђење оптуженима за покушај тероризма у Црној Гори током изборног дана на парламентарним изборима у октобру прошле године.

У досадашњем току суђења, Дикић и Јовановић су негирали кривицу, као и још један оптужени Србољуб Ђорђевић.

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћени су и двојица руских држављана Едуард Шишмаков и Владимир Попов, српски држављани Немања Ристић, Предраг Богићевић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић и Драган Максић.

Оптужницом су обухваћена и три црногорска држављанина - лидери Демократског фронта /ДФ/ Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и службени возач ДФ-а Михаило Чађеновић, док се поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића води посебно.

Извор:Срна