latinica  ћирилица
21/09/2017 |  11:47 | Аутор: РТРС

Војска САД "ударила" на Русе у Сирији, Москва бијесна

Русија оптужила сиријске побуњенике које подржавају САД да су отворили ватру на сиријске владине трупе код Деир Езора, гдје оне воде офанзиву против ИД.
Сиријска војска - Фото: AFP
Сиријска војскаФото: AFP

Москва је упозорила америчку војску да ће нови инцидент такве врсте наићи на одговор.

"Сиријске трупе биле су два пута мета артиљеријских и гранатних напада са положаја на источној обали Еуфрата гдје се налазе борци Сиријских демократских снага (СДФ) и специјалних америчких снага", рекао је руски генерал Игор Конашенков у саопштењу.

По наводима генерала, специјалне руске снаге тренутно се налазе уз трупе сиријског предсједника Башара ал Асада у зонама које су гађане. Москва је обавијестила високог представника америчке војске преко постојећег канала комуникације у Катару да ће од сада на ватру која долази из зона гдје се налаце борци СДФ-а бити одмах одговорено.

"Мјеста одакле долази ватра у тим зонама биће одмах гађања свим расположивим војним средствима", упозорила је руска војска.

Војска Башара ал Асада настављаја напредак у Деир Езору и повратила је 16 квадратних километара од Исламске државе у ноћи од сриједе на четвртак, наведено је у руском саопштењу.

Конашенков је рекао да је више од 85 одсто територије Деир Езора под контролом сиријских трупа и да ће цео град бити ослобођен идуће недјеље.

Русија је већ у уторак оптужила сиријске побуњеничке групе које подржавају САД да гађају снаге Башара ал Асада и да ометају њихово напредовање у борбама против екстремиста Исламске организације на Еуфрату.

Руска војска такође наводи да су побуњеници отворили бране који се налазе узводно на Еуфрату да отежају војски сиријских власти да пређе ријеку.

Када је прешла Еуфрат, владина војска се приближила центру операција побуњеника које подржава Вашингтон. Побуњеници су у суботу оптужили Русију да су их руски авиони бомбардовали сјевероисточно од Деир Езора, што Москва демантује.

Извор: Бета