latinica  ћирилица
21/09/2017 |  14:36 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

У Љубињу отворен погон за прераду бијелог лука

У Љубињу је данас отворен погон за прераду бијелог лука, једини те врсте на подручју БиХ, чиме је ова локална заједница након 10 година добила нова радна мјеста.
Љубиње - погон за прераду бијелог лука - Фото: СРНА
Љубиње - погон за прераду бијелог лукаФото: СРНА

Отварању погона присуствовала је и министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић која је истакла опредијељеност Владе да помоге реализацију пројеката који ће допринијети оживљавању ове мале, неразвијене општине.

"Након дуго година видимо једно ново Љубиње, општину која се окренула и према својим комшијама, а и према Влади Републике Српске, што даје одређене резултате", рекла је Решићева и подсјетила да је Министарство пољопривреде субвенционисало отварање погона.

Она је најавила да ће Министарство управе и локалне самоуправе од наредне године увести посебну субвенцију за изразито неразвијене општине које ће суфинансирати, додајући да остаје да се разради како технички то да се уради.

"Посебан осврт био би на општину Љубињу која је у специфичној ситуацији, јер први пут након 20 година видимо да се пројектно оријентишу и жељу да се направи искорак", рекла је Решићева.

Она је истакла да Влада Републике Српске има и жељу и вољу да помогне овој херцеговачкој општини која у претходним годинама није показивала вољу за сарадњу, те подсјетила да су ресорно министарство, град Приједор и нека невладина удружења у Љубињу направили дјечије игралиште.

Власник фирме "Фармавит", у оквиру које је направљен погон, Милан Пешут истакао је да ће отварањем погона за производњу бијелог лука шансу за посао добити већи број становника Херцеговине која има изузетне услове за производњу ове културе.

"Бијели лук, са мало више труда, доноси највише профита и овај народ овдје може да организује да ова пољопривредна култура постане извозни производ за шире тржиште", каже Пешут.

Он је истакао да је циљ да се запосли што више људи који би на свом имању узгајали производ од кога може да се живи, напомињићи да је херцеговачки лук познат међу пет најквалитетнијих у свијету и да је за њим велика потражња на европском тржишту.

Пешут каже да ће годишњи капацитет бити 1.000 тона са тенденцијом раста производње.

"Херцеговина у овом тренутку не посједује толику количину лука. Јављају се општине из Војводине, са Косова, из других крајева БиХ које су заинтересоване за производњу", рекао је Пешут и додао да ће, за сада, бити десетак готових производа који ће се пласирати на тржиште.

Начелник општине Љубиње Дарко Крунић оцијенио је да је отварање погона веома значајно и истакао да је овој малој општини свако ново радно мјесто добродошло, поготово што има перспективу да се производња развија и да број од петнаестак новозапослених буде повећан.

Он је истакао да је Љубиње некада било познато по узгоју дувана, изражавајући наду да ће од сада бити и по бијелом луку.

Извор: Срна