latinica  ћирилица
21/09/2017 |  14:38 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Мирјанић отворио пољопривредни сајам у Бијељини (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић свечано је данас отворио 16. Међународни пољопривредни сајам "Интерагро 2017" у Бијељини који је окупио 120 излагача из земаља региона и Европе.
Бијељина - Мирјанић - отворен Међународни пољопривредни сајам "Интерагро 2017" - Фото: СРНА
Бијељина - Мирјанић - отворен Међународни пољопривредни сајам "Интерагро 2017"Фото: СРНА

У обраћању присутнима, Мирјанић је подсјетио на велики удио пољопривреде у формирању бруто друштвеног производа Републике Српске који је у прошлој години био 24 одсто.

"Само од примарне пољопривредне производње имали смо допринос око 1,5 милијарди КМ, са прехрамбеном индустријом то је прелазило 2,4 милијарде КМ", рекао је Мирјанић.

Оцјењујући да је ова година због суше, мраза и других непогода посебно изазовна за пољопривредне произвођаче и да ће обим производње бити умањен за 270 милиона КМ, Мирјанић је рекао да је Влада пратила и благоремено предузимала читав сет мјера да се негативне посљедице временских прилика ублаже и дијелом санирају.

"За прошлу годину су исплаћени сви подстицаји, а за ову годину су веома ажурни подстицаји и већ је исплаћено близу 50 одсто од укупно предвиђених средстава", рекао је Мирјанић.

Он каже да је, осим тога, створен финансијски оквир од 175 милиона КМ који је на располагању за различите намјене у области аграрне производње у Српској.

"То су подстицаји од 60 милиона КМ, средстава Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ 60 милиона КМ за текућу и проширену репродукцију, 16 милиона КМ од међународних организација, 22 милиона КМ средстава из области водопривреде, само током ове године осам милиона КМ за наводњавање, око четири милиона КМ Партнер фонда и слично", рекао је Мирјанић.

Рекао је да ће Влада Српске за наредну  годину ослободити произвођаче који имају закуп и концесије за 50 одсто обавеза, а обезбиједиће и репрограмирање обавеза код ИРБ-а и исто то тражити од пословних банака, укључујући и снижавање камата. Мирјанић је најавио креирање још низа мјера које треба да поспјеше бржи развој аграрног сектора у цјелини, међу којима је изградња институција чији је циљ повезивање произвођача, прерађивача и робног промета на ширем простору, као и завршетак инвентаризације земљишта у Српској.

Извор: СРНА