latinica  ћирилица
21/09/2017 |  15:07 | Аутор: РТРС

Муслин објавио списак фудбалера за мечеве са Аустријом и Грузијом

Селектор фудбалске репрезентације Србије Славољуб Муслин објавио је списак играча за кључне утакмице за пласман на Свјетско првенство у Русији.

Србија ће 6. октобра гостовати Аустрији у Бечу и три дана касније дочекати Грузију у Београду, у посљедња два кола квалификационе Групе Д.

Репрезентација Србије је прва на табели са 18 бодова, четири више од Велса, а пет од Ирске. Побједом над Аустријом, Србија би обезбиједила прво мјесто које директно води на Мундијал.

Муслин је позвао 25 фудбалера, међу којима је један дебитант, члан генерације омладинске репрезентације која је била шампион свијета на Новом Зеланду - штопер Вердер Бремена Милош Вељковић.

Позван је и штопер БАТЕ Борисова Немања Милуновић, који је био стандардан када је Муслин преузео мјесто селектора, али је у међувремену изгубио мјесто због тешке повреде.

На списку су:

Голмани:

Владимир Стојковић (Партизан), Предраг Рајковић (Макаби) и Александар Јовановић (Архус).

Одбрана:

Бранислав Ивановић (Зенит), Јагош Вуковић (Олимпијакос), Стефан Митровић (Гент), Никола Максимовић (Наполи), Матија Настасић (Шалке), Милош Вељковић (Вердер), Немања Милуновић (БАТЕ), Александар Коларов (Рома), Урош Спајић и Иван Обрадовић (Андерлехт) и Антонио Рукавина (Виљареал).

Везни ред:

Лука Миливојевић (Кристал Палас), Немања Матић (Манчестер јунајтед), Немања Гудељ (Тјанђин Теда) и Немања Максимовић (Валенсија).

Напад:

Душан Тадић (Саутемптон), Филип Костић (Хамбург), Адем Љајић (Торино), Александар Митровић (Њукасл), Андрија Павловић (Копенхаген), Мијат Гаћиновић (Ајнтрахт) и Александар Пријовић (ПАОК).

Селектор репрезентације Србије Славољуб Муслин рекао је да се менталитет "мало промијенио" и да су његови фудбалери свјесни шта морају да ураде пошто пласман на Свјетско првенство још није обезбијеђен.

"Наш менталитет се мало промијенио, ако уопште може да се промјени. Момци знају шта им је чинити. На мени је да их упозорим, али немам сумњу. Дуго су радили и много труда уложили да бисмо дошли у ову ситуацију и било би штета да све упропастимо у ове двије утакмице због тог нашег, српског менталитета", рекао је Муслин на конференцији за новинаре у Београду.

"Направила се атмосфера као да смо већ на Свјетском првенству, али морамо да одрадимо ове двије утакмице. Вјерујем у ове момке и не бих се прихватао дужности да нисам. Нисам мислио да ће бити оволика бодовна разлика, ситуација је повољнија него што сам мислио да ће бити. Мислио сам да ће бити теже, али понављам, ништа још нисмо завршили. Све још зависи од нас", казао је Муслин. По његовим ријечима, прва утакмица против Аустрије биће, као и до сада, најважнија.

"Пласман још није обезбијеђен. Дуго сам у фудбалу и знам да утакмице никад нису добијене унапријед. Било је екипа са лакшим распоредом, па нису успјеле. Спремамо се најозбиљније као до сада и сигуран сам да ће момци урадити како треба. Покушаћемо већ у првој утакмици да обезбиједимо пласман. Лакше је рећи него урадити, али идемо на три бода. Имаћемо поправни ако се нешто не дај Боже деси", рекао је селектор.

Муслин је истакао да се нада великој подршци у Бечу и да је сигуран да ће српских навијача бити више на стадиону "Ернст Хапел" јер Аустрија има мале шансе да се пласира на Свјетско првенство.

Позвано је нешто више одбрамбених играча него што је то уобичајено, а Муслин је објаснио да је то због много проблема око састава, с обзиром на то да Никола Максимовић неће играти прву утакмицу због суспензије.

"Максимовић неће моћи да игра због црвеног картона који је добио у Ирској, а Јагош Вуковић и Стефан Митровић вуку повреде. Добре су вијести и надам се да ће они бити спремни", рекао је Муслин.

Повратник у репрезентацију је Немања Милуновић, кога Муслинов помоћник Сергеј Гуренко редовно прати, пошто је тренер Динамо Минска, а српски штопер наступа за БАТЕ Борисов у Бјелорусији.

"Милуновић ме је доста задовољио још на првом окупљању. Био је добар и свидио ми се током тих 15 дана, али је имао тешку повреду. Игра једну утакмицу, па не игра, па двије, па не игра. Опоравио се, али има проблема са кољеном", рекао је Муслин.

Фудбалер Партизана Зоран Тошић није на списку због повреде мишића и на њега неће моћи да се рачуна, док је Муслин оптимиста када је ријеч о Филипу Костићу.

Окупљање играча је заказано за понедјељак, 2. октобра у Старој Пазови, а репрезентација ће у Беч путовати три дана касније.

Одмах послије утакмице против Аустрије ће се вратити у Србију, гдје јој у Београду 9. децембра слиједи утакмица против Грузије у посљедњем колу квалификација.

Извор: РТС