latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:32 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

Награде за шест најбољих еколошких пројеката у БиХ

"Јахорина филм фестивал", у сарадњи са фондовима за заштиту животне средине Републике Српске и Федерације БиХ, данас је у Сарајеву додијелио годишње награде за најбољи еколошки пројекат у БиХ.
Сарајево: "Јахорина филм фестивал" - Фото: СРНА
Сарајево: "Јахорина филм фестивал"Фото: СРНА

У конкуренцији 12 номинованих пројеката трочлани жири изабрао је шест најбољих.

Награђени су "Супермаркет" из Сарајева за пројекат "Некстбајк - систем градских бицикала", предузеће "Комуналац" из Дервенте за пројекат разврставања отпада на мјесту настанка, те општина Градачац за пројекат реконструкције и доградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Градачцу.

Награде су добили и комунално предузеће "Водовод и канализација" Источно Сарајево за пројекат "Реконструкција и проширење водоводног система села Тврдимићи", Институт за генеричке ресурсе Универзитета у Бањалуци за пројекат "Успостављање система интегралног управљања отпадом у заштићеном подручју Универзитетски град" и "Први" /први.тв/ из Мостара за пројект "Јавна набавка - подстицање јавних тијела ФБиХ путем документарног филма на куповину зелених производа".

Директор фестивала Мирко Деспић рекао је да су у конкуренцији били различити пројекти, од школских до великих инфраструктурних, а да је од 12 приспјелих трочлани жири изабрао шест најбољих.

Признања представницима награђених пројеката уручио је директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић, који је изразио задовољство што је Фонд учествовао у овој манифестацији.

Награђенима је у име Фонда за заштиту животне средине ФБиХ честитала Аида Капетановић, указујући на значај еколошких пројеката за очување животне средине.

Међународни фестивал еколошког и туристичког филма "Јахорина филм фестивал", који се организује 11. пут, синоћ је на Палама отворио министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је истакао значај екологије и туризма за Српску.

У оквиру овогодишњег фестивала, који траје до суботе, 23. септембра, биће приказано 111 филмова из 36 земаља изабраних у конкуренцији 987 филмова из 66 земаља.

Све фестивалске пројекције одржавају се у сали Културног центра и хотела "Дамис" на Палама.

Генерални покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а пројекат су подржали и Савјет министара, Министарство трговине и туризма Српске, Фондови за заштиту животне средине Српске и ФБиХ, те општина Пале.

Медијски покровитељи манифестације су Радио-телевизија Републике Српске, Новинска агенција Републике Српске "СРНА", Телевизија "ОСМ" и Јавни сервис БХРТ.

Извор: СРНА