latinica  ћирилица
21/09/2017 |  17:16 | Аутор: РТРС

Остојић: Недопустиво да се прислушкују хрватски званичници

Предсједник Одбора за унутрашњу политику и националну безбједност у Сабору Хрватске, Ранко Остојић у четвртак је извијестио јавност како је то тијело затражило изјашњавање безбједносно-обавјештајних-агенција везано уз наводно прислушкивање хрватских политичара од стране БиХ.
Ранко Остојић (фото:Bruno Konjević / EPH) -
Ранко Остојић (фото:Bruno Konjević / EPH)

- Одбор је затражио очитовање ОСА-е и изјашњавање хрватских безбједносно-обавјештајних агенција везано за изјаве министра безбједности БиХ о томе да се прислушкују функционера Републике Хрватске. То је био и повод за тражење додатног извјештаја има ли таквих случајева и с другим земљама и имаћемо затворену сједницу одмах по реакцији наших безбједносних служби. Наиме, недопустиво је да се догоди, а поготово да нетко тако јавно наводи, да се прислушкују званичници.  Без обзира на оправдање и касније деманте тражимо да наше безбјесносне службе извијесте овај Одбор о томе што се конкретно догађа и које су мјере предузете с наше стране. Мислим да на то треба имати адекватан одговор и извршна власт, рекао је Ранко Остојић.

Подсјетимо, медији у БиХ су пренијели у сриједу ријечи министра безбједности БиХ Драгана Мектића који је потврдио да је Обавјештајно-сбезбједносна агенција БиХ, у складу са законима и Уставом БиХ, прислушкивала одређене хрватске званилнике с циљем заштите економских интереса БИХ и њених грађана.

Мектић је рекао да су ОБА и друге агенције дужне штитити и економске интересе БиХ те је штитити од нелојалних и некоректних напада који би могли утицати или угрозити економске темеље БиХ и нанијети јој економску штету. Додао је да то раде и друге европске и свјетске земље те да службе у БиХ штите интересе грађана од "нечијих профитерских намјера".

Оптужбе за прислушкивање изрекли су раније Драган Човић и Милорад Додик, а неколико дана касније огласио се у дневном листу Блиц и Божидар Спасић, некадашњи високи функционер Службе државне безбједности СФРЈ, који је утврдио да БиХ службе прислушкују за турске интересе.Рекао је тада да српске безбједносне службе имају сазнања да ОБА прислушкује око 300 политичара и функционера у БиХ, Србији и Хрватској као и да је опрема за прислушкивање набављена у Турској.

Извор: Дневник хр