latinica  ћирилица
21/09/2017 |  17:46 | Аутор: РТРС

Крешић: Ако је ОБА дјеловала незаконито, менаџмент мора одговарати

Након што је хрватски недјељник "Национал" објавио како Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ прислушкује хрватског премијера Андреја Пленковића, хрватске политичаре у БиХ, те у служби политике СДА и Бакира Изетбеговића води специјални рат против хрватског политичког вођства у БиХ и Хрватске, замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић рекао је како тражи да се што прије утврде све чињенице и околности у вези овог случаја.
Мијо Крешић - Фото: СРНА
Мијо КрешићФото: СРНА

За разлику од министра Мектића који је јуче најприје потврдио да ОБА прислушкује званичнике Хрватске, а потом демантовао властиту изјаву, његов замјеник Крешић изјавио је за ХМС како никакве службене информације о томе није имао, осим онога што је сазнао из медија.

Он је појаснио како ОБА није у саставу Министарства безбједности БиХ и нема обавезу информисати Министарство о својим оперативним активностима.

Подсјетио је, међутим, како је Закон о ОБА-и јасно дефинисао надлежности и обавезе ове агенције као и поступања према страним држављанима и било којим особама. Упитан је ли у овом случају ОБА, као што тврди министар Мектић поступала по закону, Крешић каже како то тек треба утврдити

- Ако је изашла из тог оквира, онда они којима је одговорна за свој рад требају позвати менаџмент ОБА-е на одговорност, сматра Крешић. Он, истиче како је ово је још једна афера у низу што урушава дигнитет институција БиХ и показатељ о нивоу сарадње са сусједима.

Упозорава и како у БиХ већ дуже времена не постоји квалитетан надзор над радом обавјештајног и сигурносног сустава.

- Сама чињеница да се сви плаше надзора и контроле показује да нешто не функционише. Ова ситуација која се догодила у Заједничкој парламентарној комисији за надзор над радом ОБА-е само је један од показатеља у том смјеру, истиче.

Неки елементи у извјештају "Национала" кореспондирају са догађајима и изјавама које се могу чути и прочитати у посљедње вријеме. "Национал" тако тврди како ОБА води специјални рат против Хрватске и политичког вођства Хрвата у БиХ. Наводи се како је циљ пронаћи замјену за актуално вођство Хрвата у БиХ, којима би се попуниле хрватске квоте након избора 2018. у власти. Недавно је сам Изетбеговић изјавио како тражи алтернативу ХДЗ-у, те да ће се та алтернатива морати догодити. Истовремено свједоци смо кампање против изградње Пељешког моста, те кампање којима се различитим дезинформацијама настоји компромитовати ХНС-ов приједлог измјена Изборног закона.

Упитан изазива ли све ово оправдану сумњу да се ОБА злоупотребљава у остварење полтичких циљева једне странке против једног конститутивног народа и против РХ која подупире легитимне тежње тог народа, Крешић каже како се "већ дуже вријеме спекулише о томе".

- Чињеница јесте да се у овој години требају рјешавати нека кључна питања која су изузетно важна за Босну и Херцеговину. ОСБ и све полицијске агенције се морају одмакнути од политике, а политичари те агенције не би требали користити као алат. Када се овај принцип не поштује онда имамо овакво стање. Хрвати у БиХ се морају заштити и изборити за своју позицију у свим секторима, наглашава Крешић у изјави за Хрватски Медијски Сервис.

У јавности се већ дуго нагађа и како АИД није угашен, већ и даље дјелује користећи ресурсе ОБА-е. Упитан каква су његова сазнања о томе замјеник министра безбједности БиХ каже:

- Различите су шпекулације о томе. Чињеница је да у оваквом систему гдје се не поштују правила, излази из оквира закона и овласти. Свако мало будемо у прилици производње одређених афера. АИД је службено интегрисан у ОБА-у као и СНС и ОБА Репубике Српске. Данас имамо историју из које можемо извући различите закључке, сматра.

На упит шта као замјеник министра безбједности планира предузети да би се провјерили наводи "Национала" и да уколико се они покажу тачним, одговорни сносе посљљедице, Крешић каже "законски јако мало, скоро ништа".

- Предсједавајући Предсједништва БиХ, Драхан Човић је наговијестио да ће затражити информацију од ОБА-е. Занимљиво ће бити видјети јесу ли Предсједништво БиХ и Извршни обавјештајни одбор информисани о активностима које је проводила ОБА. Као замјеник министра, али и други чланови Савјета министара могу само тражити и инсистирати на законитости у раду, а то свако мало истичем и захтијевам. Овом приликом инсистирам и тражим да се што прије утврде све чињенице и околности у вези овог случаја, а послије тога ћу донијети одлуку о наредним активностима, каже замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић.

Извор: ХМС