latinica  ћирилица
21/09/2017 |  18:31 ⇒ 22:18 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Осуда сваког ко користи институције за блокаду напретка (ВИДЕО)

Због Парламентарне скупштине БиХ, новац за аутопут Бањалука – Добој и даље је на леду. Посланици су одгодили изјашњавање о ратификацији Уговора са Европском инвестиционом банком о финансирању изградње аутопута.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Из СНСД-а поручују да су посланици СДС-а гласањем за одгађање ратификције, по ко зна који пут, дјеловали на штету политичке и економске стабилности Српске.

На дневном реду прошле сједнице Представничког дома, под редним бројем 16. била је ратификација Уговора са Еврпском инвестиционом банком о финансирању аутопута. Већина је одлучила да обједини изјашњавање о свим међународним споразумима. По резултатима гласања сви посланици СДС-а гласали су да еври за аутопут и даље остану на леду. Од посланка из клуба СДС-а, једино "за" гласао је Момчило Новаковић. Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић осуђује кориштење институција за блокаду напретка. Подсјећа да је 80 милиона евра Свјетске банке изгубљено због изостанка ратификације у Парламентарној скупштини БиХ.

Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске, рекла је да бх. ниво власти "познат по томе да им требају вијекови за неке ствари, за које у нормалним окружењима требају дани, евентуално, седмице. Од тога, 21 милион евра је подршка новом запошљавању, 28 милиона евра предвиђено је за подршку банкарском сектору, а 30 милиона евра развојним политикама".

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац изјавио је да су посланици СДС-а још једном доказали да је њихово политичко дјеловање искључиво у функцији рушења и економског слабљења Српске. Очигледно је, каже Кошарац, да су поново послушали Бакира Изетбеговића, коме смета што ће Република Српска у идућој години имати више километара аутопута од Федерације БиХ.

- Мислим да је СДС на овај начин још једном показао да је у интензивној кампањи борбе против интереса Републике Српске како би се Српску финансијски и на сваки други начин ослабили - рекао је Кошарац.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС Александра Пандуревић поручује да је одгођено изјашњавање о свим међународним споразумима. Каже да је разлог што није било представника Министарства финансија и трезора да посланицима објасне зашто се БиХ задужује код Међународне банке за обнову и развој у износу од 74 милиона 800 евра, за пројекат "Политике јавих финансија".

Пандуревићева каже да се од тог износа Република Српска задужује 29,8 милиона евра "и то не за привредне пројекте, нова радна мјеста, него за бацање новца у ваздух и јуче су се на сједници као црјевца увезали са СДА, да што прије задуже презадужене грађане Републике Српске за крпљење буџетских рупа".

Ипак, гласовима посланика СДС-а Српска ће на новац Европске инвестиционе банке за аутопут Бањалука – Добој чекати, извјесно најкраће до новембра. Наредна сједница Представничког дома на којој би посланици могли да ратификују Уговор требало би да буде одржана тек крајем октобра, а потом Уговор мора да ратификује и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.