latinica  ћирилица
21/09/2017 |  19:02 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Продановић: Власт на нивоу БиХ изневјерила је очекивања грађана

Власт на нивоу БиХ одавно је изневјерила очекивања грађана, који због депресивне климе коју је створила политика све чешће траже спас бјежећи у друге земље, рекао је за портал СрпскаКафе посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић .
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

Продановић је додао да је "на дјелу острашћена борба за власт по сваку цијену".

"Већ дуже вријеме је видљиво да власт на нивоу БиХ из дана у дан крпи са подршком посланика у Парламенту, те је постало сасвим јасно да предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и ова владајућа гарнитура морају да оду. Они више немају шта да траже у Савјету министара, и то ће најбоље да се види на сједници на којој ће Звиздић требати да приложи потписе посланика чију подршку има у свом раду како би се у наредном периоду могао донијети став о статусу највише извршне институције", нагласио је Продановић.

Одговарајаћи на питање да ли постоју парламенатрна већина на нивоу БиХ, Продановић каже:

"Потпуно је јасно да на нивоу БиХ не постоји парламентарна већина која би била способна да проведе све програме које су преузели успостављањем власти. Искрено, то је било и за очекивати имајући у виду начин успостављања власти која није била компатибилна са ентитетским нивоима и није била одраз воље народа. Истовремено, дошло је до значајних турбуленција у овом дијелу власти из ФБиХ. ДФ изашао из власти, СББ ушао чија је непомирљива политика са оном коју води СДА. У међувремену дошло је до значајних мимоилажења у ставовима између СДА и ХДЗ, а веома битна ствар је и девастација унутар клуба СДА, чиме је дато до знања да Звиздић нема подршку ни у својој странци. То је укупан дио приче. Ипак, овој већини је ишла на руку Британско-њемачка иницијатива чиме су снижени критеријуми који би допринијели даљем ЕУ путу БиХ и онда је стварана једна лажна представа да ова већина постиже колосалне резултате, а уствари није се успјело урадити скоро ништа. Ни када је упитник у питању, ни преговори са ММФ-ом и друго. Зато не видим да ће се нешто промјенити ни у будућности".

Непостојање већина на нивоу БиХ, каже Продановић представља проблеме и за Републику Српску и ФБиХ.

"Апсолутно велики проблем. У том смислу да су ентитетски буџети развојни и социјални и чија је структура расхода потпуно другачија него на нивоу БиХ, па са тим у вези ова ситуација представља додатни проблем на пољу пројеката. Задњи примјер је изградња мреже аутопутева, али и свега оног што би БиХ могла да уради да дође до раста БДП-а и укупног раста производње. Видљиво је да се многи пројекти не могу урадити, а све због оваквог стања на нивоу БиХ",истакао је Продановић.

Извор: СрпскаКафе