latinica  ћирилица
21/09/2017 |  19:12 ⇒ 22/09/2017 | 08:17 | Аутор: РТРС

Савјет РАК-а и даље без става о жалби РТРС (ВИДЕО)

Крајем септембра или почетком октобра Савјет Регулаторне агенције за комуникације БиХ требало би коначно да разматра жалбу РТРС-а на одлуку Агенције - којом је Јавном сервису Републике Српске наређено да своју опрему уступи трећим лицима без накнаде.
Милиновић - Ковач - Фото: Screenshot
Милиновић - КовачФото: Screenshot

Кворума јуче није било. Док у Савјету РАК-а тврде да прекорачењем рока од 30 дана за жалбени поступак закон није прекршен, из РТРС-а подсјећање на одредбе закона по којима би требало да дјелују.

Жалба РТРС-а на одлуку Регулаторне агенције за комуникације којом је нашој кући наређено да прикључи Телевизију К3 на Мултиплекс А, поднесена је 15. јуна. Ни три мјесеца касније, жалба није разматрана, иако је прошао законски рок од 30 дана, а директор РАК-а у међувремену, због непоштовања оспорене одлуке, казнио РТРС.

- Нема законског рока од 30 дана. Ми у јулу и августу нисмо имали сједнице - каже Пламенко Чустовић, предсједавајући Савјета РАК-а.

Пословодни одбор РТРС-а, реагујући на ову изјаву, подсјетио се према Закону о комуникацијама, жалбе рјешавају у складу са законом о управном поступку.

Члан 235. став 1. Закона о управном поступку Босне и Херцеговине: "Рјешење по жалби мора се донијети и доставити странци што прије, а најкасније у року од 30 дана".

Чекајући да Савјет РАК-а коначно донесе одлуку, директор Агенције Предраг Ковач за федералне медије тврди да је све радио по закону. Регулатор медијског неба у БиХ оптужио је нашу кућу да жели да буде господар медијског неба у Српској.

"РТРС не жели дигитализацију, због убјеђења да јавност Републике Српске треба да информишу искључиво они, а дигитализацијом би становништво у Српској имало могућност да прати више телевизијских канала и на тај начин би сигурно формирало реалнију слику о општем стању у Републици Српској", навео је Ковач.

Док Ковач у РТРС-овој борби за своју имовину види политику – из Јавног сервиса РС порука је јасна – наш витални интерес је што скорије окончање процеса дигитализације.

Драшко Милиновић, генерални директор Радио-телевизије Републике Српске, истакао је да други разлог не постоји.

Да, према одлуци Савјета министара БиХ, јавни сервиси не морају да издају своју опрему без накнаде – поручено је и из Министарства транспорта и комуникација БиХ. Док су из СДС-а кажу да стоје иза одлука директора РАК-а, из владајућих партија у Републици Српској у томе виде покушај узурпације имовине Српске.

Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске, каже да је то имовина и Републике Српске и РТРС и није проблем да се користи, али у складу са законом и цјеновником којег, нажалост, нема.

Управни одбор РТРС-а дао је подршку менаџменту у настојању да заштити интересе и имовину јавног сервиса.