latinica  ћирилица
21/09/2017 |  20:12 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Прослављена слава Цетињског манастира

У Цетињском манастиру данас је прослављена храмовска слава ове светиње празник Рођења Пресвете Богородице - Мала Госпојина.
Цетиње: Слава манастира - Фото: СРНА
Цетиње: Слава манастираФото: СРНА

Свету архијерејску литургију служили су Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије и митрополит михаловско-кошицки Православне цркве Словачке и чешких земаља Георгије, који са шездесетак поклоника из своје Епархије борави у посјети светињама Митрополије црногорско-приморске.

Митрополит Амфилохије је рекао да је Цетиње град Пресвете Богородице, јер је она његова покровитељка од када је утемељен, јер је већина храмова у њему њој посвећена.

"Она је, сада заједно са руком Светог Јована Крститеља, са својом чудотворниом иконом коју је сликала рука апостола Луке, заиста покровитељ овога града", каже митрополит црногорско-приморски.

Према његовим ријечима, данашње богослужење почетак је градње Храма Свете Тројице на платоу изнад Цетињског манастира, у којој треба да буду чуване рука Светог Јована Крститеља, икона Богородице Филеримске и честица Часног крста.

Извор: СРНА