latinica  ћирилица
21/09/2017 |  20:43 | Аутор: РТРС

Бертомеу: ФИФА контролише УЕФА, док ФИБА нема ништа са НБА

Ђорди Бертомеу, извршни директор Евролиге, рекао је у Атини да ситуација у кошарци није као у фудбалу и да квалификације за СП у оваквом формату нису могуће.
Ђорди Бартомеу - Фото: sportskacentrala.rs
Ђорди БартомеуФото: sportskacentrala.rs

Бертомеу је похвалио ФИБА због због тога што се Свјетска првенстава неће играти у истој години као Свјетски куп у фудбалу.

- Морам да честитам ФИБА на чињеници да ће играчи на свака четири лљта имати репрезентативну паузу, као и то да се СП у кошарци неће играти исте године као и у фудбалу - рекао је Бертомеу.

- Подржавамо националне тимове, вољели бисмо да видимо да играчи играју пред домаћом публиком јер то помаже спорту. Међутим, то може да се деси једино ако најбољи играчи играју за репрезентације и то неће бити случај у новом календару. Не можемо да се поредимо са фудбалом и њиховим квалификацијама - навео је он.

Извршни директор Евролиге као главни примјер навео је то да ФИФА има контролу над УЕФА, док то није случај код ФИБА која апсолутно нема ништа са НБА, док нема утицај ни на ЕКА.

- Фудбалске звијезде попут Месија, путују пола свијета како би играле за националне тимове. То није случај у кошарци. У фудбалу се то дешава, јер ФИФА контролише УЕФА, док у нашем случају ФИБА нема никакав утицај на НБА и најјача лига на свијету није пристала да својим играчима допусти да играју квалификације - рекао је Бертомеу.

Он је такође казао да Евролига не може да се пореди са НБА, али исто тако они неће допуштати својим играчима да у току сезоне играју квалификације.

- Ми нисмо НБА, али исто тако ни ФИБА није НБА. Идеја о овим "прозорима" не ради у овом тренутку. Траже од нас да дамо најбоље играче, а када погледамо, најбољи играчи, они који играју у НБА неће играти. Не мислим да ће то помоћи промоцији спорта. Најбољи играчи морају играти - истакао је Бертомеу.

Извор: Б92