latinica  ћирилица
21/09/2017 |  22:18 ⇒ 22/09/2017 | 09:13 | Аутор: РТРС

Манифестација "Дани Српске у Србији" показала да смо једно (ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је у Новом Саду да је манифестација "Дани Српске у Србији" показала да су Србија и Српска једно, да су њихове везе много дубље од институционалних оличених у Споразуму о специјалним паралелним везама.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Те везе су и братске и родбинске и сестринске и баш онакве какве требају бити да бисмо свијету показали да смо ми заправо једно", рекла је Цвијановићева вечерас у препуној сали Српског народног позоришта на свечаном затварању манифестације "Дани Српске у Србији".

Она је нагласила да су Република Српска и Србија заједнички домаћин манифестације "Дани Српске у Србији", односно представљања привредних, културних и свих других потенцијала Српске.

Према њеним ријечима, представљање, можда, и није најсрећније одабрана ријеч, јер се представљају они који иду негдје у туђину.

"Кад се негдје представљате, онда идете негдје у туђину, да неком нешто представите, колико вриједите, какви сте, шта желите, какву врсту сарадње желите. Просто, не постоји нека пригоднија ријеч па смо јој прибјегли. Без обзира на све то, манифестација је показала да је успјешна, да постаје традиционална и да је то начин да покажемо да смо једно", додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да су Србија и Република Српска једно у добру и у злу, да се јако добро разумију.

"Једноставно, људи смо који имају исте ставове и стремимо ка постизању истих циљева. Ми смо људи који дијеле заједнички простор", додала је премијер Српске.

Она је оцијенила да је манифестација дала добре основе за будуће кораке у сарадњи Србије и Српске.

"Успостављаћемо праве, живе контакте између наших привредника, али и оне на културном плану, као и све друге институционалне контакте, попут Протокола о сарадњи АП Војводине и Српске који ће сутра бити потписан у Новом Саду", додала је Цвијановићева.

Она је поновила да је Република Српска загледана у Србију, да жели да Србија буде снажна и успјешна, као и да њен развој буде одредница свих у Српској да то стигну.

"Оно што долази из Србије у Српску, у очима наших људи увијек вриједи много више него било шта што би дошло из било које друге тачке на нашој планети", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, од суштинске важности је да сваки човјек у Републици Српској навија за сваког човјека у Србији.

"И ми желимо да сваки човјек у Србији навија за сваког нашег човјека у Српској. Да навија, да будемо заједнички добар тим и ја сам сигурна да ће тако и бити", додала је Цвијановићева.

Она је у име Владе Српске посебно захвалила Србији на реакцијма и брзим интервенцијама које су долазиле када је било најпотребније, наводећи као примјер вријеме катастрофалних поплава у Републици Српској.

"Иако је и сама Србија имала својих мука и великих проблема спасавајући своје становништво, њене институције пружиле су немјерљиву помоћ Српској и њеном народу", напоменула је Цвијановићева.

Она је подсјетила и на помоћ коју је Србија несебично дала Сребреници у износу од пет милиона евра, од чега је дио био помоћ буџету, а дио за реализацију разних локалних пројеката, као и на помоћ бројним другим градовима и општинама у Српској.

"Кад из Србије у Републику Српску дође један милион евра, то је, вјерујте, важније него сто милиона евра који би дошли не знам одакле и с које друге стране", нагласила је Цвијановићева.

Она је позвала Србију да у Републици Српској организује манифестацију "Дани Србије у Српској", да се и ту покаже какви су заједнички домаћини, те изразила увјерење да Србија то неће моћи одбити.

О значају манифестације "Дани Српске у Србији" вечерас су у Српском народном позоришту у Новом Саду говорили и предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, као и идејни творац манифестације Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији.

Послије церемоније затварања манифестације, на сцени Српског народног позоришта концертно је изведена опера "Кнез Иво од Семберије", аутора Исидора Бајића, за коју је либрето написао Бранислав Нушић.

Извор: СРНА