latinica  ћирилица
22/09/2017 |  11:58 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Јесења сјетва на 17.500 хектара, за 800 више него лани

Ове јесени на подручју града Бијељина планирана је сјетва на 17.470 хектара, што је за 826 хектара или пет одсто више него лани.
Јесења сјетва - Фото: РТРС
Јесења сјетваФото: РТРС

На 13.770 хектара у јесењој сјетви биће засијана пшеница, као најраспрострањенија култура, јечам на 2.840 хектара, тритикале на 250 хектара ораничних површина, уљана репица на 450 хектара, крмно биље на 130 хектара, а поврће на 30 хектара, саопштено је из Одјељења за пољопривреду града Бијељина.

Разлог за повећање сјетвених површина произлази из чињенице да је она знатно јефтинија у односу на прољетну, али и због све чешће појаве суше као елементарне непогоде и ранијег скидања јесењих култура.

Осим тога, постоји могућност остваривања много бољих приноса у односу на прољетне културе.

Из Одјељења кажу да би у случају потуне реализације јесење сјетве било остварено 35 одсто удјела у укупној сјетвеној структури.

"У наредном периоду очекујемо да БиХ заузме јасан став према производњи пшенице и одређивању њене заштитне цијене, ради заштите и произвођача хљебног жита и потрошача", наведено је информацији овог одјељења коју ће разматрати одборници на сједници Скупштине града Бијељина.

Производња пшенице је исувише озбиљна грана да би се препустила стихији и вољи млинара, истиче се у информацији.

"На висину подстицаја у производњи пшенице произвођачи не могу да се жале, али је проблем што свега 17 одсто регистрованих газдинстава, углавном крупних, могу да испуне све тражене услове", поручили су из Одјељења.

Извор: Срна