latinica  ћирилица
22/09/2017 |  13:12 ⇒ 13:16 | Аутор: РТРС

Глобус: Хрватска заратила са свима

Хрватска се нашла под озбиљним спољнополитичким притиском Брисела, пише хрватски недељник Глобус.
Загреб, Хрватска (Фото: Sputnik/Максим Богодвид) -
Загреб, Хрватска (Фото: Sputnik/Максим Богодвид)

Брисел, какио пише Глобус, тражи примјену пресуде Арбитражног суда о спору о граници између Словеније и Хрватске, амерички Стејт департмент критиковао је Загреб због попуштања филофашистичкој носталгији, док се бивши министар културе Златко Хасанбеговић нашао у редовном годишњем извјештају о вјерским слободама у свијету за 2016. годину.

Хрватски недјељник подсјећа да, док се премијер Андреј Пленковић у Америци сусреће с Доналдом Трампом и држи говор на Главној скупштини Уједињених нација, предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић припрема се за пут у Москву и први званични сусрет са руским предсејдником, Владимиром Путином.

Гклобус констатује да су односи са Руском Федерацијом веома лоши, посебно након хрватске улоге у НАТО - у, а уље на ватру долила је и посјета хрватског премијера Пленковића Украјини, од које се КМитаровићка оградила, посебно пред одлазак у Москву. Осим тога неколико хрватских влада годинама није било у стању да именује амбасадора у Москви, што је било дипломатски крајње увредљиво и неодговорно.

Све је, ма како звучало, минорно у односу према комшијама. Са Словенијом се отишло пуно даље од обичног вербалног рата а неки хрватски медији већ одмјеравају снаге Хрватске и Словенске војске. Односи Хрватске и Мађарске већ годинама су затегнути због ИНА-е и МОЛ-а. То је потврдио и мађарски премијер Виктор Орбан, који је отворено рекао Грабар - Китаровић да Мађарска не блокира улазак Хрватске у Организацији за европску безбједност и сарадњу Словенијом, не због солидарности са Љубљаном већ самоиницијативно, и због властитих принципа.

"Најближи, најдражи и вјековни хрватски непријатељ с оне стране Дунава незаслужено је пао у други план. Нестали, избејглице, аде на Дунаву, Олуја..., све је гурнуто под тепих прије првог званичног доласка педсједника Србије Александра Вучића у Загреб", пише "Глобус" и подсјећа да веза српског предсједника и хрватске предсједнице сеже још од изненаднога Вучићевог доласка на њену инаугурацију.

И спор око Превлаке, наводи недјељник, могао би завршити на арбитражи, али хрватска помоћ Црној Гори око уласка у НАТО и, што је било потпуно неочекивано, за Подгорицу је непроцјењива, али зато свађа са БиХ око Пељешког моста добија епске размере.

Томе треба, истиче хрватски недјељник, додати препирку Хрватске и БиХ о броју потенцијалних терориста у БиХ који, као спавачи, чекају своје вријеме. Ово је за Бошњаке био разлог због којег је Колинди Грабар Китаровић јавно одузета сребреничка титула 'краљице Балкана'. Шлаг на торту је и јавна препирка синова двојице првих предсједника, Мирослава Туђмана и Бакира Изетбеговића, закључује хрватски "Глобус".

Извор: Б92