latinica  ћирилица
22/09/2017 |  15:27 | Аутор: РТРС

Спутњик: Хрватску и БиХ дрма шпијунска афера

У Хрватској и БиХ не јењава прича о томе да тајна служба у БиХ ОБА прислушкује одређене хрватске званичнике и привреднике, а министар безбједности БиХ Драган Мектић поновио је данас да је потенцирање те теме нечији лични интерес.
Хрватску и БиХ дрма шпијунска афера (фото:Creatix ) -
Хрватску и БиХ дрма шпијунска афера (фото:Creatix )

Поновио је да не постоји никаква шпијунска афера, већ да је све рађено према закону.

“То што је неко у Хрватској потенцирао причу да БиХ некога прислушкује, све је урађено за нечије личне интересе. Наглашавам да не постоји никаква афера, све се ради у складу са законом и све је уобичајено“, казао је министар Мектић новинарима у Сарајеву.

Хрватски недјељник “Национал“ недавно је објавио информацију да Обавештајно безбједносна агенција БиХ прислушкује одређене хрватске званичнике и привреднике.

“Све што се ради, ради се у складу са законом. Разумљиво је да ће БиХ штитити своје интересе, али у складу с дозвољеним нормама и наравно законом“, казао је Мектић.

Министар је најавио скори долазак директора хрватске тајне службе у БиХ Даниела Маркића.

Писање медија о прислушкивању хрватских званичника и привредника коментарисао је током боравка у Њујорку премијер Андреј Пленковић рекавши да с тим у вези нема сазнања, али је и додао да би било “јако лоше“ ако се испостави да је то истина.

Пленковић је рекао да у овом тренутку нема сва сазнања о тој теми, да се чуо с директором хрватске Безбједносно-обавештајне агенције и да очекује потпуне информације по повратку у Хрватску.

“Али то да се прислушкује хрватске званичнике, то је јако лоше у сваком случају ако је истина, али то ћемо видјети кад се вратим“, рекао је хрватски премијер новинарима, пренели су хрватски медији.

За замјеника министра безбједности БиХ Мију Крешића је прислушкивање хрватских званичника и привредника оцијенио “страшним“.

“Ако се утврди да су ти медијски наводи тачни, онда се ради о врло озбиљном проблему политизације и злоупотребе“, рекао је Крешић за Вечерњи лист и истакао да нема податке о томе јер, како је објаснио, ОБА није за свој рад одговорна Министарству сигурности.

Сматра ипак да је потребно утврдити о чему се ту ради.

О економским интересима због којих треба ангажовати агенцију ОБА да би се заштитила БиХ “од нелојалних и некоректних напада који могу угрозити економске темеље ове државе“, што је објашњење Мектића, Крешић каже:

“ОБА, као и друге полицијске агенције, некоме одговарају за свој рад на основу закона БиХ. Мислим, пре свега, на ОБА која је обавезна да информише Предсједништво БиХ и Извршни обавјештајни одбор Савјета министара БиХ о свом раду. Сматрам да ће бити занимљиво видјети да ли је то и учињено и о чему су а тела информисана. Симптоматично је свакако ако је неко препознао само Хрвате као оне који нарушавају економске интересе БиХ. Мислим да је ту нешто сасвим друго у питању.“

Извор: Спутњик