latinica  ћирилица
22/09/2017 |  19:28 | Аутор: РТРС

Церар: Хрватска да призна арбитражни споразум

Предсједник Владе Словеније Миро Церар рекао је данас да је предуслов за наставак дијалога са Загребом да Хрватска призна арбитражни споразум о граници као важећи међународни уговор, те да се на идућем састанку, ако и када до њега дође, разговара о сарадњи двије државе на његовом спровођењу.
Миро Церар - Фото: Screenshot/YouTube
Миро ЦерарФото: Screenshot/YouTube

Церар је отказивање сусрета са предсједником Владе Хрватске Андрејом Пленковићем, након његовог говора у УН, образложио Пленковићевим кршењем договора према којем је на састанку у Загребу требало да се разговара о примјени арбитражног споразума.

Предсједник парламента Словеније Милан Брглез рекао је да је Пленковићево понашање у УН било исмијавање међународног права, злоупотреба говора у свјетској организацији, да Церар и није имао друге могућности него да састанак откаже и да је јасно да у атмосфери тако насталог неповјерења с Хрватском није могуће говорити о спровођењу арбитражне одлуке.

"Сада је лоптица у спору пребачена на хрватски дио игралишта", изјавио је Брглез, члан Странке модерног центра коју води премијер Церар, пренијели су словеначки медији.

Предсједник Словеније Борут Пахор данас је, уочи отварања предизборне кампање за свој други мандат пред изборе 22. октобра, рекао да је отказивање састанка изазвала "тврдоглавост" хрватске политике која инсистира на контаминираности арбитражног поступка.

"Ми сада на својој страни имамо међународно право и међународну заједницу, зато морамо настојати да ту подршку не изгубимо", додао је Пахор.

Медији најављују да ће се у насталој ситуацији Церар поново одлучити да односе с Хрватском и арбитражни спор стави на дневни ред састанка политичког врха, те да ће о тој теми бити сазван и парламентарни одбор за спољне послове.

Пленковић је рекао јуче у говору пред Генералном скупштином УН да је Хрватска морала изаћи из арбитраже о граници са Словенијом јер ју је Словенија компромитовала и додао да такво "непоштивање међународног права" обесхрабрује остале државе да спорове рјешавају уз помоћ треће стране. 

Извор: Срна