latinica  ћирилица
22/09/2017 |  20:46 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Почео Пети Балкански радиолошки конгрес

На Јахорини је вечерас званично почео 5. Балкански радиолошки конгрес са међународним учешћем, коме присуствује више од 200 стручњака из области радиологије са простора бивше Југославије.
Источно Сарајево: Јахорина - Балкански радиолошки конгрес - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Јахорина - Балкански радиолошки конгресФото: СРНА

Предсједник Организационог одбора конгреса Мирко Петрић изјавио је да радиологија даје велики допринос осталим гранама медицине, те да је циљ организовања оваквих скупова размјена искустава и примјена најновијих технологија које се данас великом брзином мијењају и усавршавају.

Петрић је навео да ће на овом значајном догађају бити ријечи и о напретку дијагностиковања болести радиолошким методама, као и могућностима бржег и ефикаснијег лијечења које ова грана медицине даје осталим, нарочито у болничком и клиничком лијечењу.

Он је додао да је Удружења струковних радиолога и дипломираних инжењера медицинске радиологије Републике Српске основано у марту 2012, истакавши да је за то вријеме урађено много тога.

На тродневном конгресу говориће еминентни стручњаци из Београда, Сарајева, Фоче, Бањалуке, Тузле, Новог Сада, Добоја, Загреба, Марибора.

Специјалисти радиолошке дијагностике, инжењери медицинске радиологије и универзитетски професори, између осталог, говориће о коришћењу ултразвука у педијатрији, радиолошкој дијагностици обољења дојке, бубрега, трбушне аорте, гинеколошких карцинома, биопсији јетре.

Извор: СРНА