latinica  ћирилица
23/09/2017 |  14:23 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

К Дубица: Српски народ одликовало јединство и одлучност у борби за слободу

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је данас на обиљежавању Дана 11. Дубичке пјешадијске бригаде, да је у славним и тешким ратним данима српски народ одликовало јединство и одлучност да се избори за своју слободу и створи своју републику.
Храм Свете Петке у Козарској Дубици - Фото: РТРС
Храм Свете Петке у Козарској ДубициФото: РТРС

Савчић је истакао да је обиљежавање Дана 11. Дубичке пјешадијске бригаде прилика да се прије свега, ода пошта свим погинулим саборцима и изрази захвалност борцима на огромном доприносу који су дали у стварању Републике Српске.

"Прилика је ово и да разговарамо о положају демобилисаних бораца, да се људи виде и друже и да видимо да ли се и на такав начин некоме може помоћи", додао је Савчић.

Он је навео да је близу 16.000 бораца без запослења, а да је око 3.500 бораца навршило 65 година старости, а немају 15 година стажа осигурања.

Савичић је навео да ће са демобилисаним борацима у Козарској Дубици данас разговарати о активностима којима с Борачка организација Републике Српске бави по питању положаја бораца и очувања Републике Српске.

Поводом Дана 11. пјешадијске бригаде у Спомен храму Света Петка у Козарској Дубици данас је служен парастос, а затим су бројне делегације и појединци положили свијеће на спомен плочу са именима 224 погинула бораца у одбрамбено-отаџбинском рату.

На спомен-плочу стардалим борцима из Козарске Дубице цвијеће су положили посланици у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац и Перица Бундало, делегација борачке организације Републике Српске и Борачке организације Козарска Дубица, начелник општине Козарска Дубица Радеко Рељић са сарадницима и друге делегиције, гости и појединци.

Предсједник Општинске борачке организације Козарска Дубица Драгољуб Ћибић изјавио је да је обиљежавање 26 година од формирања 11. Пјешадијске бригаде Козарска Дубица важан дан јер означава сјећање на почетак великог ратног пута те јединице.

"Данашњи дан доживљавам врло емотивно јер су сјећања на све наших погинуле борце и након 26 година и даље свјежа. Боле нас и болести и све већа смртност борачке популације, тако да се данас сјећамо и оних бораца који су умрли и послије рата и којих сада нема да буду са нама", рекао је Ћибић.

Он је подсјетио на славни ратни пут 11. Пјешадијске бригаде Козарска Дубица, од њеног формирања до краја рата и додао да данашњој прослави дана те бригаде присусвује више стотина бораца, старјешине, гости из Брода, Дервенте, Посавине, као и припадници бригаде из Костајнице, Новог Града и Приједора.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић изјавио је да је 11. пјашадијска бригаде из Козарске Дубице била веома значајна за завршетак рата, када је дошло великих сукоба са хрваском војском, која је покушала освојити Козарску Дубицу и друге општине на западу Републике Српске.

"Ми смо данас ипак на свом огњишту и Република Српска је остала у свом капацитету и у границама које су признате у Дејтонском мировном споразуму као трајна категорија. Честитам овај дан нашим борцима, народу и свим људима желим много среће и мира, да вјетрови рата буду што даље од нас", рекао је Рељић.

Дан 11. Пјешадијске бригаде Козарска Дубица биће прослављен традиционалним дружењем бораца код Спомен-храма Свете Петке.

Кроз 11. дубичку пјешадијску бригаду прошло је више од 6.000 бораца, погинула су 224 борца, а рањено 614. Бригада је одликована "Орденом Карађорђеве звијезде".

Извор: Срна