latinica  ћирилица
24/09/2017 |  12:10 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Временске прилике све више утичу на здравље(ВИДЕО)

Посљедњих година због екстремних осцилација и наглих промјена, временске прилике имају све већи утицај на људско здравље.
Здравље - Фото: РТРС
ЗдрављеФото: РТРС

Тако је било и при посљедњим температурним промјенама од чак 15 степени. У једном дану температура је са преко тридесет, пала на једва изнад 10 степени. То се и те како одражава на здравље, а највише на хроничне болеснике, кажу љекари.

Најподложнија температурним шоковима су старија лица, док они нешто млађи немају већих проблема.

Љекари породичне медицине претходних дана имали су више посла. Разлог је била нагла промјена времена. Болови у зглобовима, умор, осцилације крвног притиска, само су неки од симптома. Ово је нормална појава, кажу стручњаци.

Гордана Савин, специјалиста породичне медицине, каже да промјена температуре са 30 степени на 14 утиче на људски организам који тада лучи хормон стреса, а код старијих особа то се дешава два до три пута више, јаче и бурније. Смањено је лучење ендорфина које је природно средство против бола.

Нагло захлађење доводи и до компликација код хроничних болесника са повишеним крвним притиском, али и психичких болесника.

- Зато љекари савјетују да се те особе придржавају терапије, контролишу крвни притисак и буду у контакту са својим љекаром о току терапије - навела је Савин.

Љекари напомињу да ће услиједити и стресан период када казаљке буду помјерене сат времена уназад. Савјетују да у том прелазном периоду боравимо у освијетљеним просторијама, јер се на тај начин организам приморава да лучи серотонин, који је одговоран за добро расположење.