latinica  ћирилица
24/09/2017 |  19:22 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Побједа Меркелове на изборима у Њемачкој (ВИДЕО)

Њемачки социјалдемократи признали су пораз на изборима и најавили да ће радије прећи у опозицију него ући у нову коалицију са демохришћанима Ангеле Меркел.
Ангела Меркел (фото: Handelsblatt Global Edition) -
Ангела Меркел (фото: Handelsblatt Global Edition)

"Ово је тежак и горак дан за њемачке социјалдемократе, изгубили смо изборе", изјавио је лидер Социјалдеморкатске партије (СПД) Мартин Шулц у првој реакцији после објављивања излазних анкета.

Он је додао да ће се та странка борити за остварење својих изборних обећања и вриједности.

Како указује АФП, СПД на данашњим изборима постигао најгори резултат послије Другог свјетског рата.

"Преузећемо опозициони мандат", рекла је потпредсједница СПД Мануела Швезиг након што су објављени резултати излазних анкета, а према којима је та партија освојила од 20 до 21 одсто гласова.

Томас Оперман, који предводи СПД у парламенту, потврдио је да је "СПД мјесто у опозицији".

Њемачка канцеларка Ангела Меркел освојила је на изборима четврти узастопни мандат, показују анкете објављене послије затварања бирачких мјеста.

Према излазним анкетама, крајње десничарска и антиимиграциона Алтернатива за Њемачку (АфД) улази у парламент.

Демохришћанска партија Меркелове је, према тим резулатитима, освојила 32,5 - 33,5 одсто гласова, док је Социјалдемократска далеко иза на другом мјесту са освојених око 20-21 одсто гласова, јавлили су АРД И ЗДФ.

На трећем мјесту је АфД, са освојених 13 до 13,5 одсто гласова.

Извор: Танјуг

Меркел: Могло је боље, бавићемо се гласачима АфД

Демохришћанска партија се надала бољим резултатима, али смо испунили наше стратешке циљеве, изјавила је нњмачка канцеларка Ангела Меркел.

Осим тога, она је обећала да ће саслушати све бриге гласача крајње десничарске партије АфД која је највише напредовала на овим изборима.

“Надали смо се бољем резултату, али не смијемо да заборавимо да смо испунили наше стратешке циљеве – најјача смо партија, имамо мандат да формирамо нову владу и то ћемо и учинити“, изјавила је Меркелова.

Како каже, иза њих је 12 година владавине, а опет се није доводило у питање да ли ће поново бити највећа партија.

“Али ово су избори који су указали на успон АфД и њихов улазак у парламент. Спровешћемо темељну анализу, желимо да поново присвојимо гласаче који су гласали за АфД, да откријемо њихове бриге и проблеме“, истакла је Меркелова.

АфД: Мијењамо Њемачку, идемо на Меркелову

Њемачка антиимиграциона и десничарска странка Алтернатива за Њемачку (АфД), која је на изборима први пут ушла у парламент, обећала је да ће "промијенити земљу".

"Кренућемо за Меркеловом. Вратићемо нашу земљу и наш народ", рекао је један од лидера АфД Александер Гауланд.

Осим тога, једна од лидерки партије Алис Вајдел изјавила је да су их "милиони гласача повјерили дужност конструктивне опозиције"

АфД је освојила између 13 и 13,5 одсто гласова и постала трећа политичка снага у Њемачкој, преноси АФП.