latinica  ћирилица
24/09/2017 |  20:16 | Аутор: РТРС

Патријарси српски и александријски служили литургију у храму Светог Саве

Његово блаженство папа и патријарх александријски и све Африке Теодор Други и Његова светост патријарх српски Иринеј служили су данас Свету литургију у крипти Спомен-храма Светог Саве на Врачару.
Патријарх александријски у Србији (фото: www.spc.rs) -
Патријарх александријски у Србији (фото: www.spc.rs)

Поглавару Александријске цркве овом приликом уручен је Орден Светог Саве.

Патријарсима алесандријском Теодору и српском Иринеју саслуживали су митрополит загребачко-љубљански Порфирије, гвинејски Георгије и пилусијски Нифонт, епископ жички Јустина и зворничко-тузлански Фотије, те архимандрита Стефана - настојатеља храма Светог Саве, и Данила, секретара Синода Александријске цркве.

Литургијском сабрању молитвено су присуствовали епископи бачки Иринеј, сремски Василије и нишки Арсеније, саопштено је на сајту СПЦ.

Богослужењу су присуствовали и савјетник предсједника Србије Никола Селаковић, директор Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама Милета Радојевић, амбасадор Грчке Елијас Елијадис, први секретар апостолске нунцијатуре монсињор Филипо Колнаго, надбискуп београдски Станислав Хочевар, савјетник амбасадора Руске Федерације Денис Кузнедељев и представници Амбасаде Египта.

Послије Свете литургије Његова светост патријарх Иринеј бираним ријечима поздравио је патријарха александријског и све Африке Теодора Другог, као и
све вјернике широм афричког континента.

Патријарх Теодор Други уручио је патријарху Иринеју пригодан дар, нагласивши поново да у њему види човјека мира и да ће када буде путовао широм Африке, на својим мисионарским путовањима, увијек мислити на њега и молити се за њега.

Извор: Срна