latinica  ћирилица
24/09/2017 |  22:07 ⇒ 22:07 | Аутор: РТРС

Погледајте како ће изгледати руско–српски храм у Бањалуци

Стручњаци водећег руског архитектонског института МАРХИ започели су рад на пројекту руско-српског храма у част царске породице Николаја Другог у Бањалуци.
Изглед руско-српског храма који ће бити изграђен у Бањалуци (Фото: Pravoslavlje.ru) -
Изглед руско-српског храма који ће бити изграђен у Бањалуци (Фото: Pravoslavlje.ru)

У Бањалуци су  од 14. до 15. августа одржани радни састанци на којима је разматран пројекат будућег храма. Један од главних иницијатора изградње, бањалучки епископ Јефрем, примио је архитекте из Москве и заједно са локалним стручњацима је размотрио пројекат храма.

Послије завршених састанака владика је у специјалном писму изразио велику захвалност ректору Московског архитектонског института академику РААСН и РАХ Д. О. Швидковском због личног ангажмана на реализацији пројекта изградње руско-српског храма.

Епископ се Д. О. Швидковском посебно захвалио на младим стручњацима МАРХИ архитектама Алексеју Капустину и Александри Скабичевској.

“За нас је велика част да радимо са стручњацима тако високог ранга, – истакао је владика. Одржано је врло плодно разматрање евентуалног пројекта храма који смо одобрили у главним цртама.“

С идејом изградње руско-српског храма у Бањалуци упознат је и руски предсједник Владимир Путин. Архитекта Алексеј Капустин је о томе саопштио предсједнику за вријеме његовог сусрета с младим научницима на омладинском форуму “Таврида“ на Криму.

Као што је саопштено раније, основу пројекта петокуполне цркве са звоником у виду шатора чиниће један од старих руских храмова. У храму ће бити три олтара: у име Преображења Господњег, Царских мученика и Светог Симеона и Саве, родоначелника династије Немањића.

Извор. АТВ