latinica  ћирилица
25/09/2017 |  08:50 | Аутор: РТРС

Срби неће подржати формирање такозване војске Косова

Српска листа неће подржати формирање такозваних оружаних снага самопроглашеног Косова, рекао је посланик и портпарол те листе Игор Симић.
Српска листа - Фото: РТРС
Српска листаФото: РТРС

Он је навео да Српска листа остаје при становишту да је Кфор према Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН једина оружана сила на простору Косова и Метохије, која је 1999. године дошла уз сагласност Београда.

"У предизборном програму са којим смо наступали на недавним парламентарним изборима саопштили смо став поводом такозване војске Косова и за њега смо добили подршку 98 одсто Срба на Косову и Метохији. То значи да ни сада ту позицију нећемо променити и да нећемо подржати формирање оружаних снага", рекао је Симић за "Вечерње новости".

Предсједник привремених институција у Приштини Хашим Тачи јуче је рекао да ће до краја ове године бити формирана такозвана војска Косова, односно да ће се безбједносне снаге трансформисати у оружане снаге.

Политички представници Срба, опомињу да је без сагласности мањинских заједница, односно двије трећине гласова неалбанских посланика, укључујући и посланике Српске листе, немогуће донијети закон о формирању "косовске војске".

Извор: СРНА