latinica  ћирилица
25/09/2017 |  09:03 ⇒ 09:11 | Аутор: РТРС

Борба у БиХ између Ердогана и Гулена

И док "службено Сарајево" проблеме који га оптерећују гура под тепих, прозивајући предсједницу Хрватске Колинду Грабар-Китаревић да својим изјавама вријеђа Бошњаке, а уз то покрећу и и проблем изградње Пељешког моста, дотле се скривају проблеми који оптерећују власти у БиХ.
Гулен и Ердоган (Фото: ilustracija/FaH) -
Гулен и Ердоган (Фото: ilustracija/FaH)

Наиме, замјеник премијера Републике Турске, Хакан Чавушоглу је у Сарајеву грађанима БиХ поручио да испрани умови чланова терористичке организације ФЕТО представљају опасност за државу, за институције, али и за породицу, објавила је Анадолу Агенција (АА).

Замјеник турског премијера је подсјетио да се терористичка организација ФЕТО, злоупотребљавајући вјерске осјећаје и под изговором образовања, покушава приближити људима у свакој земљи у коју дође, а потом, злоупотребљавајући осјећаје људи, одвоји од њих њихову дјецу, пише Вечерњи лист БиХ.

- Дјеца која похађају њихове школе бивају дословно форматирана и ти форматирани умови када дође вријеме и када су околности погодне, припремају се на такав начин да постају убице које су спремне ударити на властити народ, на државу, па чак и на своје ближње. Други циљ те организације је инфилтрирати своје поданике у структуре државе тако да су у стању дословно парализиовати институције система. Припаддници ФЕТО-а су лицемјерни, добро се скривају, а пријетња и уцјена им је често оружје - рекао је Чавушоглу.

Форматирани умови

Он је подсјетио да је Турска једна од водећих земаља у свијету када је у питању хуманитарна дипломатија те додао да кроз институције попут Турске агенције за сарадњу и координацију (ТИКА), Турског црвеног полумјесеца те АФАД-а та земља помаже широм свијета и покушава доћи до свих оних којима је помоћ потребна.

Напорима турске фондације Маариф, која је формирана прије пет мјесеци, постигнут је договор о преузимању контроле над школама повезаним с ФЕТО-ом. Према информацијама Министарства образовања Турске до којих је дошао новинар АА, у том оквиру постоји план да се годишње оснују образовне установе у 20 земаља, те да фондација Мариф активно ради на преузимању контроле над школама повезаним с ФЕТО-ом.

Фондација Маариф води преговоре о преузимању школа у БиХ, Индији, Албанији, Сингапуру, Малезији, Француској, Њемачкој... А како је почело? Гостујући у емисији Фејс Телевизије амбасадор Турске у БиХ казао је да терористичка организација ФЕТО има своје везе у иностранству и да се одговор према њима не може ограничити само на Турску.

Проблеми под тепихом

Поручио је да се узда у пријатељске и савезничке земље да ће заједно радити на борби против тероризма. Према неким информацијама такве школе постоје и у БиХ, а неслужбено се сазнаје да је стигла наредба из Турске да се те школе угасе, јер би у противном могла изостати свака будућа помоћ из Турске. Наравно, о томе се у БиХ шути. То је видљиво из интервјуа Цихада Ергинаyа за Фејс ТВ кућу, који је казао како треба бити опрезан те да је ово одговорност свих и државника, званичника, а и родитеља. Ко је за Ердогана, а тко за Гулена – латентни рат присталица преселио се и у Босну и Херцеговину. Босна Сема има своје огранке у Сарајеву, Тузли, Бихаћу, широм БиХ.

Извор: Вечерњи лист