latinica  ћирилица
25/09/2017 |  09:21 | Аутор: РТРС

Грађани тужили БиХ чак 564 пута

Незадовољни одлукама домаћих судова, грађани БиХ су у првом полугодишту ове године пред Европским судом за људска права тужили БиХ чак 564 пута, а одштетни захтјеви о којима одлучују судије износе укупно 3,12 милиона КМ, преноси "Глас Српске" из извјештаја о раду агента Савјета министара пред овим судом.
Тужба - Фото: РТРС
ТужбаФото: РТРС

БиХ је најчешће тужена због неизвршења правоснажних пресуда домаћих судова, што повлачи питање заштите права на правично суђење и заштиту приватне имовине.

У раду агента на крају јуна ове године било је 126 предмета, а најтежи је онај у којем предузеће "Панорама", односно Ђуро Миличић тражи одштету од два милиона КМ због неизвршавања правоснажних пресуда домаћих судова.

Европски суд за људска права од 1.063 предмета који су ријешени за првих шест мјесеци ове године, само у једном случају донио је пресуду, док су остали проглашени неприхватљивим или су брисани.

"Међу апликацијама које су поновљене највећи дио их се односи на питања измирења правоснажних судских пресуда којима је досуђена ратна штета у Републици Српској. С обзиром на то да су власти у Српској скратиле рок исплате ратне штете са 20 на 13 година, закључено је да су предузете адекватне мјере и успјешно имплементиране обавезе из ранијих пресуда", наведено је у извјештају агента.

Агент БиХ пред Европским судом Белма Скалоњић каже да је БиХ успјешно извршила укупно 22 пресуде овог суда и 23 одлуке о пријатељским нагодбама и унилатералним декларацијама.

Она је навела да су на основу извршених пресуда надлежне власти у БиХ исплатиле око 2,46 милиона КМ, а на основу пријатељских нагодби и унилатералних декларација око 25 милиона КМ

Извор: Срна