latinica  ћирилица
25/09/2017 |  09:22 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

"Најмоћнија жена у свијету нестабилних мушкараца"

Поједини су Ангелу Меркел исмијавали као "краљицу строге штедње", док су јој други клицали као "спаситељки избјеглица", а неки поздрављали као "нову лидерку слободног свијета", али сада, када је освојила и четврти мандат на челу највеће европске економије, многи Нијемци је једноставно зову – "вјечита канцеларка", наводи АФП.
Ангела Меркел - Фото: AP
Ангела МеркелФото: AP

Кћерка пастора која је расла иза "гвоздене завјесе", данас за многе Нијемце "мама Меркел", својим прагматичним, скромним и умирујуће пријатним стилом усавршила је вјештину останка на власти у овој богатој земљи која је наклоњенија континуитету него промјенама, оцјењује француска агенција.

"У бурним временима америчког предсједника Доналда Трампа, Брегзита и вишеструких глобалних криза, 63-годишња Меркел постала је темељ у земљи која стреми да одржи завидан привредни раст и стопу запослености", наводи се у анализи.

Нијемци су јој, примјећује АФП, захвалили тиме што је задржавају на власти откако је постала најмлађа и прва жена канцелар 2005. године, а истовремено је вршњакиња "давно прохујалих" лидера попут Џорџа В. Буша, Тонија Блера и Жака Ширака.

Одајући утисак да нема ни трунке сујете и равнодушна према "сјају и раскоши" које доноси власт, она живи у просјечном стану у Берлину са супругом-научником који се клони медија Јоакимом Зауером, пазари у локалном супермаркету, а одморе проводи пјешачећи на Алпима - тако француска агенција описује канцеларку Меркел.

Уз то, када су је међународни листови, након Трампове изненађујуће победе прошле године, прогласили новом поборницом либералне демократије, она је ту етикету одбацила као "гротексну и апсурдну".

Иако често критикована да се клони тешких изазова, Меркел је своје мандате обележила храбрим и изненађујућим одлукама – од одбацивања нуклеарне енергије након хаварије у Фукушими 2011. до отварања немачких граница за више од милиона тражилаца азила од 2015.

"Прилив миграната ју је, додуше, скупо коштао, како гласача тако и сусједа из ЕУ, а многе навео да предвиде њен силазак с власти", констатује АФП, али напомиње да јој се, како се број новопридошлица смањио, а њена влада усвојила строжу азилску политику, популарност вратила на нивое прије кризе.

Своје противкандидате је, додаје се у тексту, разгневила непомињањем њихових имена и одбијањем да са њима уђе у жустар политички дијалог, док су је многи политички коментари због тога оптужили да је Њемачку "загњурила" у "аполитички дремеж", а својим говорима увела Нијемаце у "масовну хипнозу".

Сада, на почетку четвртог мандата, противника на видику нема, али гомила изазова чека Ангелу Меркел, коју је лист Њујоркер описао као "најмоћнију жену у свијету пуном нестабилних мушкараца".

Извор: Срна