latinica  ћирилица
25/09/2017 |  10:03 ⇒ 11:18 | Аутор: РТРС

Под лупом Сипе шеф кабинета Горана Салиховића

Хасан Плех, шеф кабинета бившег главног тужиоца БиХ Горана Салиховића, налази се "под лупом" Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ због сумње да је са Салиховићем и суспендованим шефом Одсјека Тужилаштва БиХ за криминал и корупцију Божом Михајловићем учествовао у бројним малверзацијама с истрагама и политичким монтажама, пише "Дневни аваз".
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

Посебно се повезује с тим да је, иако није био овлаштен, саслушавао многа лица из политичког миљеа и одређивао ко ће бити под истрагом, што потврђују снимци које посједују поједини тужиоци и чланови Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ.

Иако увјерен да због америчког пасоша не може бити дио судског процеса јер је и државни службеник, то га никако не може амнестирати од одговорности, пошто је истрага у предмету "Салиховић" показала да је Плех и те како умијешан у многе незаконите радње, наводи лист.

Према сазнањима листа, посебно су занимљиви разговори између Салиховића и Плеха, те наредбе које му Салиховић даје, а Плех потом извршава.

Постоје аудио-снимци који Плеха уско повезују са Салиховићем, а настали су током истраге, прислушкивањем главног тужиоца.

"Аваз" наводи и да многих записника више нема јер се Плех доласком у Одјељење за криминал и корупцију побринуо да заметне не само Салиховићеве, него и своје и Михајловићеве трагове.

Посебно су занимљива открића о Плеховим везама са Михајловићем и појединим функционерима Суда БиХ којима су истекли мандати, те треба утврдити како су нестали записници из истраге коју је Плех водио, попут оне у случају "БХ телекома" из 2014. године, коју му је додијелио Салиховић, пише "Аваз".

Извор: СРНА