latinica  ћирилица
25/09/2017 |  12:41 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Пореска управа: Без плаћања пореза нема јаке Републике Српске

Пореска управа Републике Српске започела је једномјесечну промотивну кампању "Порез плаћај, Српску јачај", чији је циљ подизање свијести грађана о важности плаћања пореских обавеза и користима које из тога произилазе, јер, поручују из Управе, без плаћања пореза нема јаке Републике Српске.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

У оквиру кампање Пореска управа Српске ће у наредних мјесец дана разним промотивним активностима настојати приближити грађанима значај правовременог извршавања њихових пореских обавеза, како би утицали на повећање пореског морала становништва, саопштено је из Управе.

Из Управе додају да је циљ да се грађани Српске, од најмлађих до најстаријих, информишу о свим тим предностима и да коначно почну размишљати о томе које добробити за цијелу Српску доноси редовно извршавање пореских обавеза, а не само о томе како изиграти државу и избјећи своје обавезе.

Бројне државе у окружењу и цијелој Европи, наводе из Управе, улажу доста напора да подигну порески морал становништва, схватајући да је то један од кључних механизама за побољшање животног стандарда становништва и јачање државе и друштва.

"Грађанима је потребно објаснити да без плаћања пореза нема јаке Српске, односно да редовним плаћањем пореских обавеза помажу образовни систем, враћају пензионерима њихово достојанство, унапређују наше здравство, помажу развој спорта и стварају нова радна мјеста", наводи се у саопштењу.

Осим тога, средства прикупљена по основу наплате пореза усмјеравају се и у бројне инфраструктурне пројекте широм Српске, попут обнове и изградње нових саобраћајница те мостова у локалним заједницама.

"Дакле, потребно је утицати на свијест грађана да на тај начин јачамо Републику Српску у свим сегментима, а одбацити мишљење оних који сматрају да се средства прикупљена наплатом пореза троше само на плате и лагодан живот буџетских корисника", истичу из Управе.

Пореска управа Српске ће у наредном периоду наставити и едукацију младих, што је кључни сегмент у промјени начина размишљања у овој области и то путем посјета образовним установама или посјете ученика Пореској управи.

"У пракси се показало да постојање закона не значи и да се он у цијелости и примјењује. Постоје контроле, као и санкције за непоштивање закона, а које уједно представљају и гарант за њихово поштивање. Међутим, контроле постају неефикасне у случају када већина грађана не поштује или занемарује прописе", наводи се у саопштењу.

У Пореској управи сматрају да свијест грађана о овом проблему може подићи првенствено уколико им се укаже да поштивање прописа свим грађанима доноси више користи, него што би им донијело да их не поштују.

"Из тог разлога, напомињемо да је важно промијенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана, јер се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице", наводи се у саопштењу.

Из Пореске управе Републике Српске подсјећају да је у првих осам мјесеци ове године на рачун јавних прихода Српске прикупљено укупно 1,543 милијарде КМ, што је за 112,7 милиона КМ или осам одсто више него у истом периоду прошле године, чиме је настављен позитиван тренд наплате од почетка ове године.

Извор: СРНА