latinica  ћирилица
25/09/2017 |  12:48 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Људи ће живјети на Мјесецу много скорије него што мислимо? (ВИДЕО)

За нешто више од једне деценије мали број људи живјеће на Мјесецу, док ће им се у сљедећих десет година придружити стотинак људи, тврди научник Европске свемирске агенције Бернард Фоинг.
Мјесец (извор: news.com.au) -
Мјесец (извор: news.com.au)

Он тврди да ће научници, техничари и инжењери бити први који ће званично Земљин сателит звати домом. До 2040. године број становника порашће на 100, преноси Б92.

"У 2050. години могло би да их буде хиљаду и више. Наравно, може се претпоставити и постојање породица", рекао је Фоинг.

"Такође постоји могућност да се појаве и дејца рођена на Мјесецу", додао је он.

Фоинг је на одржаном европском конгресу говорио о плану Европске свемирске агенције да на Месецу формира насеље. План је представљен прошле године на симпозијуму посвећеном путовањима у свемир. Село ће бити база науке, бизниса, па чак и туризма, навео је генерални директор агенције Јан Ворнер.

Они који буду настанили нову територију мораће сами да се сналазе за опстанак, па тако, прије свега, од материјала који им је на располагању сами изграде себи склониште.

Вулканско камење би у комбинацији са 3Д цртежима могло да буде од помоћи, истиче физичар Видвудс Белдавс са Универзитета у Летонији, а да би се добила вода, лед из стена мора бити отопљен.

Да би се то уопште догодило, потребно је да се укључи више људи.

"То је све фрустрирајуће, још увијек немамо заинтересоване који би водили пројекат", рекао је Белдавс.

Многи научници су узбуњени могућношћу да пројекат буде спроведен, али има оних који упозоравају да, све и да успе, такав живот ће бити тежак.

Извор: Срна